Spring naar content

Bel uw huisarts of huisartsenpost

Hulp om je tijd op de wachtlijst te overbruggen voor eetproblemen

Sta je op de wachtlijst voor een behandeling én heb je eetproblemen? Dan zijn er organisaties en websites die je kunnen helpen tijdens de wachttijd. Je kunt hier ook terecht na je behandeling.

Het kan nog even duren voordat jouw behandeling begint. Voor veel mensen is dit een moeilijke tijd. Er zijn een aantal organisaties van herstelde ervaringsdeskundigen en  professionals met wie jij contact kan zoeken tijdens de wachttijd. Om niet verder achteruit te gaan. Om het niet alleen te hoeven doen. Om je motivatie voor behandeling vast te houden. Om alvast stapjes vooruit te zetten. Ook je ouders of andere naasten kunnen hier informatie en steun vinden.

Stichting Kiem

Stichting Kiem geeft informatie over eetstoornissen en over het omgaan met een eetstoornis. Er is informatie voor jezelf en voor ouders/naasten. Over het vinden van een behandeling en tips voor het wachten. Je vindt hier o.a handleidingen voor ouders, broertjes en zusjes, leerkrachten en professionals. Ook organiseren ze ouderbijeenkomsten (‘Eerste Hulp Bij Eetstoornissen’).

Proud2bme

Proud2bme is een website met hulp bij eetstoornissen, voor jezelf en voor naasten. Via  het forum, de chat en de blogs kan je in contact komen met lotgenoten en steun krijgen van ervaringsdeskundigen en professionals.  Ze hebben ook een webpagina voor ouders.

WEET

WEET is de patiëntenvereniging voor mensen met een eetstoornis. Ze vertellen wat helpend kan zijn tijdens het overbruggen van de wachttijd. Een overzicht met links naar organisaties die behandelen of ondersteunen, links naar inloophuizen en naar boektitels. Ze bieden ook een telefonische hulplijn door ervaringsdeskundigen voor mensen met een eetstoornis en hun naasten. 

Stichting JIJ

Bij Stichting JIJ kun je hulp krijgen van een ervaringsdeskundige vrijwilliger. Ze geven informatie, ondersteuning en advies aan iedereen van 12 jaar en ouder. Ze zijn er ook voor naasten.

Featback

Featback is een online programma en is bedoeld voor iedereen die problemen heeft met eten, het eigen lichaam en gewicht. Featback is een gratis, anoniem en geautomatiseerd zelfhulpprogramma dat werkt via het internet. Je hebt hierbij dus geen contact met een echt persoon. Je krijgt wekelijkse ondersteuning met tips en ondersteuning gebaseerd op jouw individuele gegevens en voortgang.

99gram

99 gram is een online platform voor jongeren met eetproblemen. Ze bieden een zelfhulpprogramma en online behandeling door deskundigen. Ook is er een chat en een forum.

Voor naasten – First EET kit

First EET kit is bedoeld voor mensen die iemand kennen of behandelen met een eetstoornis. De website biedt eerste hulp en ondersteuning bij het herkennen, vaststellen en behandelen van een (beginnende) eetstoornis. First EET kit  helpt daarmee ouders, naasten en zorgprofessionals.

Nederlandse Academie voor Eetstoornissen 

De Nederlandse Academie voor Eetstoornissen geeft informatie over eetstoornissen, over onderzoek, over de behandelrichtlijn voor eetstoornissen en over het behandelaanbod voor eetstoornissen. Ze schrijven vooral voor professionals. Een deel van de website is ook nuttig voor cliënten en naasten. Ze hebben ook een lijstje met wachtlijstinitiatieven.