Spring naar content

Bel uw huisarts of huisartsenpost

Hulp om je tijd op de wachtlijst te overbruggen

Sta je op de wachtlijst voor een behandeling? Dan zijn er organisaties en websites die je kunnen helpen tijdens het wachten. Je kunt hier ook terecht na je behandeling.

MIND heeft ook een pagina met veel hulpbronnen: de MIND Atlas.

Psychische hulp en ondersteuning

Deze organisaties en initiatieven kunnen je vast een beetje op weg helpen met je hulpvraag. Je kunt ook altijd terecht bij je huisarts of de POH-ggz van je huisartsenpraktijk. Heb je werk? Dan kan je ook een gesprek aanvragen bij de bedrijfsarts, die kan je soms helpen met het vinden van passende hulp.

Enik Recovery College

Bij Enik Recovery College ontmoet je anderen met psychische problemen. Samen leer je er beter mee omgaan. Bij Enik werken geen artsen of hulpverleners, alleen ervaringsdeskundigen. Enik zit in Utrecht, Houten, Nieuwegein, IJsselstein, Zeist en Woerden. Ze hebben soms ook losse groepen voor mensen die op de wachtlijst staan. 

Wachtverzachter

Wachtverzachter koppelt je aan een ervaringsdeskundige. Samen kijken jullie wat je kunt doen. Dat kan online, telefonisch en in het echt. Wachtverzachter is er in heel Nederland.

Steun- en informatiepunt GGZ

Steun- en informatiepunt GGZ helpt inwoners van Zeist en Utrecht met hun herstel. Je kan er terecht voor cursussen over herstel. Of voor een persoonlijk gesprek over hulp bij je psychische problemen. Ze spreken ook Arabisch, Turks en Berbers.

113

113 helpt je als je last hebt van zelfmoordgedachten. Je kunt chatten of bellen. Er is ook een zelfhulpcursus.

MIND

Mind Korrelatie is een hulplijn voor psychische problemen. Je kunt bellen, chatten, whatsappen en mailen met hulpverleners. Ze bieden ook overbruggingshulp aan voor als je lang op een wachtlijst staat.

Via het connect portaal van MIND kunt je anoniem chatten met iemand die in dezelfde situatie zit als jij.

Luisterlijn

Je kan de Luisterlijn bellen, mailen of chatten als je je verhaal wilt doen. Een vrijwilliger luistert naar je verhaal. Die denkt met je mee en samen zoeken jullie naar manieren om met je probleem of verdriet om te gaan.

Alles Oké? supportlijn

Bij de Alles Oké? supportlijn kan je bellen of chatten met een vrijwilliger. De vrijwilliger luistert naar je verhaal, en geeft tips als je dat wilt. De lijn is er voor jongeren van 18-25 jaar.

@ease

@ease helpt jongeren van 16-25 jaar. Je kunt chatten over psychische problemen met een vrijwilliger. Ze hebben ook inlooplocaties, maar niet in de regio Utrecht.

Psychosenet

Psychosenet is er voor mensen met psychosegevoeligheid, trauma, angst en depressie. Je kan vragen stellen aan experts in het eSpreekuur, je kunt chatten met ervaringdeskundigen of hulpverleners via de chat of deelnemen aan het forum.

Ixta Noa

Ixta Online is hulp van een ervaringsdeskundige. Elke week spreken jullie online af. Samen bespreek je waar je tegenaan loopt, aan welke doelen je wilt werken en op welke manier je daarbij ondersteuning kan krijgen.

Stiching Zelfbeschadiging

Stichting Zelfbeschadiging helpt iedereen die hulp wil bij zelfbeschadiging. Je kunt ze een paar keer per week bellen, je kunt meedoen aan het forum en een mailmaatje krijgen voor ondersteuning. Sameninmijnschoenen.nl is er voor jongeren die hulp willen bij zelfbeschadiging.

Stichting Naastentraining

Ben je naaste of familie van een cliënt op de wachtlijst? Dan kan Stichting Naastentraining je helpen. Ze bieden kosteloos training aan om je te helpen met de situatie. Als je naaste bent van iemand die al wel in zorg is bij Altrecht, kun je hulp krijgen bij de familieraad.

Trimbos Instituut

Het Trimbos Instituut heeft een lijst met apps en websites om je te helpen met minder drinken, roken of drugs. En om te werken aan je mentale gezondheid. Let op, je moet een paar keer doorklikken tot je op de app/website zelf terecht komt.

Mentaal Vitaal is een website en infolijn met betrouwbare en wetenschappelijke informatie over mentale gezondheid. Ook vind je tips, oefeningen en testen. Je kunt (anoniem) chatten, mailen of bellen. Het is voor iedereen die een vraag heeft over mentale gezondheid, of zich zorgen maakt om iemand anders.
Mentaal Vitaal is onderdeel van het Trimbos-instituut.

Psyned podcast

Psyned heeft een podcast genaamd Waar wacht je op? De podcast geeft in 10 afleveringen tips om je beter te voelen terwijl je wacht.

Mijn leven 2.0

Mijn leven 2.0 helpt mensen met een beperking of ziekte die ook mentale problemen hebben. Ze bieden online ontmoetingen en gesprekken met ervaringsdeskundigen.

Patiëntenverenigingen en lotgenotencontact

Voor bijna elke aandoening, diagnose of ziekte is er wel een organisatie die opkomt voor de mensen die het hebben. Vaak bieden ze  hulp en contact met lotgenoten. Als je zoekt op “ (diagnose) lotgenoten,” dan kom je meestal op de website van de stichting of organisatie die je kan helpen. Ook in de MIND Atlas kan je veel organisaties vinden.

Ambulante begeleiding

Deze organisaties kunnen je helpen met dagelijkse problemen die je hebt door je psychische klachten. Bijvoorbeeld als het huishouden niet meer lukt. Of als je problemen hebt met geld. Of als werk of school niet goed gaat. Vaak bieden ze ook dagbesteding. Soms geldt hier ook een wachttijd voor.

Kwintes

Kwintes begeleidt je met wonen, leren en werken, financiën en structuur in de dag. Ze bieden ook dagbesteding. Ze werken in de regio Zeist, Gouda, Woerden, Flevoland, Amersfoort en Veenendaal. Let op, voor een plek bij begeleid wonen is er wel een wachttijd.

Lister

Lister helpt mensen met een psychische kwetsbaarheid of verslaving. Ze helpen bij wonen, werken en leren. Lister biedt ook dagbesteding. Ze werken in de regio Utrecht, Nieuwegein, Houten, IJsselstein en Leerdam. Let op, voor een plek bij begeleid wonen is er wel een wachttijd.

De Tussenvoorziening

De Tussenvoorziening helpt mensen met wonen, financiën en dagbesteding. Ze zijn er ook voor als je dakloos bent. Dat doen ze in de Utrecht, en de regio Amersfoort, Zeist, Nieuwegein, Houten, Wijk bij Duurstede en Stichtse Vecht. Let op, voor sommige hulp heeft ook de Tussenvoorziening helaas wachttijden.

De Loods Zorg

De Loods Zorg helpt mensen psychische problemen met het doen van het huishouden, financiën, sociale contacten en activiteiten. Ze bieden ook creatieve dagbesteding. De Loods Zorg werkt in Den Dolder, Zeist, Hilversum, Amersfoort en Nieuwegein.

Humanitas

Humanitas kan helpen met sociale contacten en financiën. Humanitas Heuvelrug, Humanitas Utrecht en Humanitas Eemland bieden allemaal activiteiten en hulp aan.

Je gemeente

Zit er niets voor je tussen? Meestal weet je gemeente waar je terecht kunt voor hulp. Soms gaat dit direct via de gemeente, vaak via het buurtteam of het wijkteam. Als je zoekt op “WMO (naam gemeente)” kom je meestal op de goede webpagina terecht voor jouw gemeente.

Dagbesteding en vrijwilligerswerk

Er zijn veel plekken waar je aan de slag kunt als je psychische klachten hebt. Op sommige plekken kun je de hele week aan de slag. Er zijn ook plekken waar je een paar uur per week kan komen. Soms bieden organisaties alleen dagbesteding, soms alleen vrijwilligerswerk en soms allebei.

Wij 3.0

Wij 3.0 helpt mensen met psychische problemen met werk, dagbesteding of vrijwilligerswerk. Je kunt er aan de slag met mode, meubels, fietsen, planten, ict, logistiek en klussen. Je kunt een paar uur per week aan de slag, maar ook de hele week. Ze werken in Utrecht, Bilthoven, Nieuwegein en Zeist.

De Wilg

Bij De Wilg kan je dagbesteding doen en hulp krijgen met het vinden van vrijwilligerswerk. Ze hebben een speciaal aanbod voor jongeren. De Wilg werkt in de stad Utrecht.

Atelier Totem

Atelier Totem is een creatieve plek voor dagbesteding in Zeist. Je kunt er kunst maken, maar ook  timmeren of ander ambachtelijk werk zoals glas-in-lood of lassen. Je kan met Totem bespreken hoeveel je langs komt.

De Loods Zorg

De Loods Zorg biedt ambulante begeleiding, maar ook veel creatieve dagbesteding op bijzondere werkplaatsen. Je kunt werken aan auto’s, campers, boten, meubels of lego. De Loods Zorg werkt in Den Dolder, Zeist, Hilversum, Amersfoort en Nieuwegein.

Stichting Opvang de Ezelsociëteit

De ezelopvang in Zeist vangt ezels in nood op, met een team van vrijwilligers. Je kunt er meerdere dagen of een paar uur per week vrijwilliger worden. De opvang ligt tussen Zeist en Austerlitz in.

Dierenasiel Zeist

Het Dierenasiel Zeist zoekt altijd vrijwilligers om te helpen met de dieren. Je kunt een paar uur per week aan de slag, maar ook meerdere dagen per week. De opvang ligt tussen Zeist en Austerlitz in.

Het BinnensteBuiten

Het BinnensteBuiten is van Lister, maar iedereen uit Utrecht is er welkom. Je kunt er aan de slag met dieren. Je werkt aan je herstel door te doen, en niet door te praten. De stal zit in Groenekan, bij Utrecht.

Vrijwilligersdatabank

De meeste gemeenten hebben een databank met al het vrijwilligerswerk in die gemeente. Bijvoorbeeld de vrijwilligerscentrale in Utrecht. Je kunt zoeken op “vrijwilligerswerk (gemeente)” en dan vind je de databank.

Kringlopen, dierenasiels, tuinen, ateliers

Vaak bieden kringlopen, dierenasiels, (moes)tuinen en ateliers vrijwilligerswerk. En ze hebben vaak ruimte om je te ondersteunen. Je kunt kijken op de website. Of je kan mailen of bellen met je vragen.

Bewegen

Bewegen helpt vaak om je mentaal en fysiek fitter te voelen. House in Motion biedt online sportlessen die je vanuit je woonkamer kunt volgen. Deze manier van makkelijk bewegen is opgezet door het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht. Bekijk alle sportlessen van House in Motion.

Heb je een tip of wil je jouw organisatie ook op deze pagina? Vul het contactformulier in!