Spring naar content

Bel uw huisarts of huisartsenpost

Observatiegroep jonge kinderen

Zijn er problemen met de ontwikkeling van je kind? Of heb je moeite met het ondersteunen van je kind? Dan kan de observatiegroep helpen. Je kind komt steeds met één van de twee ouders/verzorgers op de groep. Een behandelaar kijkt hoe jullie met elkaar omgaan. Aan het einde krijg je een advies over de problemen die jullie met elkaar ervaren.

Voor wie is de groep bedoeld? 

De observatiegroep is er voor kinderen van 1 tot 6 jaar en hun ouders/verzorgers. Er is een groep voor 1 tot 4 jaar en een groep voor 4 tot 6 jaar. Je kind heeft misschien een ontwikkelingsstoornis. Of er zijn problemen in de relatie tussen jou en kind.

Je kind moet mee kunnen doen in een groep. Gaat dat niet? Kijk dan bij ambulante diagnostiek.

Jullie als ouders/verzorgers moeten goed genoeg Nederlands of Engels spreken om met de behandelaars en andere ouders te praten.

Wat is het doel van de groep?

Het doel van de groep is de ontwikkeling van je kind onderzoeken en te kijken naar de interactie tussen ouder en kind. Dat noemen we diagnostiek. We kijken naar de talenten van jou en van je kind. En naar wat jij of je kind lastig vindt. Zo leren we wat jullie nodig hebben om te blijven ontwikkelen.

Hoe werkt de groep?

Je begint met een intake. Dan begint de observatie. De afspraken van de observatiegroep duren 8 weken. Daarna krijg je een advies. Dan hoor je wat de opties zijn voor een behandeling. Dat kan bij Altrecht, of bij een andere organisatie. Soms is een behandeling niet nodig. 

Tijdens de observatie proberen we jullie kind en gezin zo goed mogelijk te leren kennen, bijvoorbeeld door:

  • Vragenlijsten 
  • Gesprekken met ouders  en mogelijk met andere zorgverleners die je kind kennen
  • Observaties op de groep, thuis en bij de opvang of school. Soms besluiten we samen om een video te maken.
  • Psychiatrisch onderzoek of psychologisch onderzoek

Op de observatiegroep gaan we samen spelen en proberen we veel verschillende dingen uit. We kijken wat je kind fijn vindt en wat juist nog moeilijk gaat. Je speelt met je kind en je kind speelt met de andere kinderen. Een deel van de observatie is in de spelkamer, en een deel in de gymzaal. We doen spellen en oefeningen uit verschillende vormen van therapie. Bijvoorbeeld van Pivotal Response Treatment (PRT), Floorplay en psychomotorische therapie. Deze oefeningen zijn niet bedoeld als behandeling, maar om te kunnen zien hoe jullie en je kind met elkaar omgaan.

Heb je nog vragen? 

Is je kind tussen de 0 en 6 jaar oud? Mail dan gerust naar altrechtstart@altrecht.nl. Of kijk hier hoe je contact met ons kunt opnemen: https://www.altrecht.nl/locaties/nieuwe-houtenseweg-2/