Spring naar content

Bel uw huisarts of huisartsenpost

Samenwerking voor en door naasten opnieuw ondertekend

De handtekeningen van de familie- en naastenraad en de raad van bestuur staan weer vers onder de samenwerkingsovereenkomst. Een mooi moment waarmee de gedeelde visie op netwerkzorg en triadisch werken werd bevestigd. Woensdag 18 juni vond de ondertekening plaats. We stelden Mariëlle Ploumen, lid raad van bestuur, en Adriane van Espelo, voorzitter van de familie- en naastenraad, enkele vragen.  

Waarom is er een samenwerkingsovereenkomst en waarom is deze vernieuwd?
Mariëlle: “Bij Altrecht geloven we in het belang van netwerkzorg, gelijkwaardigheid van behandelaar, cliënt en naasten in de behandeling (triadisch werken) en de rol van naasten hierin. Zo werken we al jaren samen met een familie- en naastenraad. De vorige samenwerkingsovereenkomst liep af. Een goed moment om met elkaar te kijken naar de doorontwikkeling van de familie- en naastenraad en wat we voor de toekomst belangrijk vinden.”

Wat is het belangrijkste verschil met de vorige samenwerkingsovereenkomst?
Mariëlle: “Voor het opstellen van de nieuwe samenwerkingsovereenkomst hebben we de landelijke modelovereenkomst van belangenbehartiger MIND als basis gebruikt. Ook hebben we de bevoegdheden nog meer gelijk getrokken met die van de cliëntenraad. Ik vind dat we hierin een goede stap hebben gezet.”

Wat is voor jullie belangrijk in de samenwerkingsovereenkomst?
Adriane: “Voor de familie- en naastenraad drukt de samenwerkingsovereenkomst allereerst uit dat het belang van de inbreng van familie en naasten in de (netwerk-)zorg van Altrecht wordt erkend.” Mariëlle: “Het vernieuwen van deze overeenkomst was geen formaliteit; het is een bevestiging van onze gedeelde visie op netwerkzorg en triadisch werken. Daarin zetten we nu met elkaar weer een volgende goede stap.” Adriane: “Triadisch werken is ons streven. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat triadisch werken het herstel van de cliënt bevordert.”

Waar zijn jullie trots op?
Mariëlle: ‘Ik kijk met trots naar hoe we samen met de cliënt, zijn/haar naasten en onze professionals daadwerkelijk in de dagelijkse praktijk netwerkzorg bieden en samenwerken. Daarnaast zijn er binnen Altrecht veel initiatieven op het gebied van participatie voor en door naasten. Een actieve, constructieve rol vanuit de familie- en naastenraad helpt om dit nog verder vorm te gaan geven. Daar gaan we voor!” Adriane:”Ik ben er trots op dat de familie- en naastenraad al zoveel jaren opkomt voor het algemeen belang van de inbreng van familie en naasten voor het herstel van de cliënt. We geven gevraagd en ongevraagd advies. De erkenning hiervan komt tot uiting in de samenwerkingsovereenkomst.”