In het kader van haar promotieonderzoek heeft Sabrina Schröder, psycholoog en onderzoeker bij Altrecht Rintveld, onderzoek gedaan naar het eetgedrag van vrouwen met een eetstoornis en autisme: “We weten weinig over de combinatie eetstoornis en autisme en het huidige behandelaanbod is vaak niet toereikend. Ook niet bij hoogspecialistische centra voor eetstoornissen.” In haar onderzoek heeft zij deze groep vergeleken met een groep vrouwen met een eetstoornis (zonder autisme), vrouwen met autisme (zonder eetstoornis), en een niet-autistische controlegroep.
Vrouwen met autisme en een eetstoornis
“Mijn onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen met autisme en een eetstoornis een complex samenspel vertonen van autisme-gerelateerde eetgedragingen (denk aan voedsel selectiviteit vanwege de sensorische eigenschappen van voedsel, maar ook het rigide vasthouden aan bepaalde producten), traditioneel verstoord eetgedrag (restrictie en purgeren) en ARFID-achtige symptomen (vermijdende voedselinname). Daarnaast hebben zij meer comorbide psychiatrische klachten en een lagere kwaliteit van leven dan de andere groepen.”
Behandeling is maatwerk
Sabrina deelt één van de adviezen uit het onderzoek: “Ondanks dat wij denken met onze standaardbehandelingen goed aan te sluiten op autisme en eetproblemen, blijkt nu dat deze behandeling maatwerk is. De resultaten van het onderzoek onderstrepen het belang van gepersonaliseerde, autisme-sensitieve behandeling, maar laten ook zien dat standaard evidence based behandelingen voor eetstoornissen niet per definitie ongeschikt zijn voor deze groep. We moeten dus omdenken: per persoon kijken wat nodig is, waarbij we de standaardbehandelingen niet buiten beschouwing laten.”
Factsheet voor wie werkt met deze doelgroep
Naast haar promotieonderzoek heeft Sabrina in samenwerking met het Netwerk Innovatie & Productontwikkeling Autisme (NIPA) op 12 mei 2025 een factsheet gepubliceerd over de relatie tussen autisme, eetproblemen en eetstoornissen. Een praktisch hulpmiddel voor iedereen die werkt met deze doelgroep. In de ggz of daarbuiten.
De factsheet geeft:
1. Inzicht in eetgedrag bij mensen met autisme
2. Aandachtspunten voor passende behandeling
3. Adviezen voor een autismevriendelijke behandelomgeving
Meer weten?
Lees de publicatie van het promotieonderzoek.