Spring naar content

Bel uw huisarts of huisartsenpost

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

EMDR is een behandeling voor trauma. Bij EMDR denk je terug aan de nare herinnering, terwijl de behandelaar je afleidt. Bijvoorbeeld met bewegingen van zijn hand. Of met een flikkerend lichtje. Je hersenen hebben het dan heel druk. De nare herinnering wordt anders opgeslagen in je hoofd. Hierdoor heb je minder last van de herinnering.

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR werkt goed bij trauma. Bijvoorbeeld als je het Posttraumatisch Stress Syndroom hebt (PTSS). Tijdens de behandeling vertel je over de nare ervaring. Je kiest het beeld wat de meeste spanning geeft. Terwijl je daarop focust, leidt de behandelaar je af. Die beweegt zijn hand van links naar rechts. Of hij schijnt een lichtje heen en weer. Je volgt deze beweging terwijl je terugdenkt aan de nare ervaring. Hierdoor hebben je hersenen minder ruimte voor de nare gedachten. Zo wordt de herinnering minder pijnlijk voor je.

Wat is het resultaat?

EMDR helpt bij veel mensen goed. Als je terugdenkt aan de nare ervaring, voel je minder nare gevoelens. Je schrikt minder snel. Of je hebt minder herbelevingen.

Als het om één nare herinnering gaat, helpt EMDR binnen een paar behandelingen. Als het om meer herinneringen gaat, duurt de behandeling langer.