Spring naar content

Bel uw huisarts of huisartsenpost

Vroege psychose ABC

Veel mensen hebben af en toe een bijzondere ervaring. Mogelijk hoor je dan iets wat anderen niet horen. Misschien vang je wel bepaalde signalen op uit je omgeving. Die signalen vielen je eerder nooit op. Sommigen voelen zich erg bedreigd en krijgen het idee dat er speciale dingen aan de hand zijn. Als je hierdoor je opleiding, werk of dagelijkse activiteiten niet goed meer kunt doen, heb je misschien een psychose. 

Wat doet Altrecht Vroege Psychose ABC?

Je kan bij ABC terecht van je 16de en tot en met je 26de jaar, en een psychose hebt of hebt gehad. Een psychose kan je leven op zijn kop zetten. Samen zorgen we dat jij je op je gemak voelt. Je kan met ons aan de slag, om je leven te leiden zoals jij wil. 

Er is ook preventie van psychose bij mensen die nog nooit een psychose hebben gehad. Hier kan je terecht als je wel risico loopt op een psychose. Dit heet early detection and intervention (EDI)

Hoe ziet de behandeling eruit?

Je start met een intake. ABC zit in twee herenpanden op de Lange Nieuwstraat in het centrum van Utrecht. Tijdens de intake bespreken we waar je tegenaan loopt en wat je graag anders zou zien. Naderhand beslissen we of ABC bij jou en je vragen past. 

Als je start, krijg je een regiebehandelaar (vaak is dat een psychiater) en een casemanager. De regiebehandelaar is verantwoordelijk voor je behandeling. De casemanager is je eerste contactpersoon.

Vervolgens stel je een behandelplan op met jouw doelen en hoe we daar samen met je aan werken. Dit kan zijn door: 

  • individuele gesprekken
  • groepsgesprekken
  • medicijnen
  • gesprekken voor je familie/naasten
  • E-health (denk aan online modules of een virtual reality behandeling)
  • ABCD (dagbehandeling van ABC)

Hoe vaak je op gesprek komt bij ons, hangt af van wat jij nodig hebt. Het kan eens per week zijn, maar ook elke doordeweekse dag. Of zelfs op zaterdag. Bekijk de folder voor alle individuele behandelingen en groepsbehandelingen die ABC biedt.

Contact met ‘peers’  

Het helpt om te praten met leeftijdsgenoten die vergelijkbare ervaringen (‘peers’) hebben meegemaakt. Je bent namelijk niet de enige. Door je verhaal te delen, krijg je hopelijk meer grip op wat je hebt meegemaakt. En wat dit voor je betekent. Dit helpt bij herstel.

Wat is het doel?

Het doel is dat jouw leven zo loopt als jij dat wil. Dit bereiken we via vermindering van psychische klachten. Via het contact met je naasten. En door aandacht voor je maatschappelijke herstel. Dit betekent dat er naast jouw psychische klachten ook aandacht is voor:

  • een passende studie, baan of andere daginvulling vinden; 
  • ontdekken en ontwikkelen van je talenten; 
  • onderhouden en verbeteren van de relatie met mensen uit je omgeving; 
  • een gezonde leefstijl: gezond eten, voldoende lichaamsbeweging, niet te veel alcohol of drugsgebruik;
  • en het ontwikkelen van eigen regie over je leven. 

Early detection and intervention (EDI)

Ben jij bang dat je een psychose gaat krijgen? Dan kunnen we een onderzoek doen om te kijken of je een risicoprofiel hebt. Als je dit risico hebt, dan kun je een preventieve behandeling krijgen. Deze behandeling heeft twee doelen:

  1. Stress verlagen over bijzondere ervaringen 
  2. Voorkomen dat die ervaringen uitmonden in een volledige psychose

 Lees hier meer over EDI-Team. 

Heb je vragen?

 Neem contact op via de locatiepagina.