Spring naar content

Bel uw huisarts of huisartsenpost

Wereld Psychose Awareness Day: hoe eerder je er bij bent, hoe beter

Vandaag is het Wereld Psychose Awareness dag. In de samenleving is een psychose nog steeds een onbekende en onbegrepen aandoening. En dat terwijl ongeveer 2-3% van de mensen ooit voldoet  aan de diagnose psychose. Dat betekent dat er in een gemiddelde straat in Nederland 1-2 personen wonen die ooit een psychose meemaken. Meer ´awareness’ is dus nodig. 

Bij een psychose geldt: hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Daarom werken we bij Altrecht met het Early Detection and Intervention team (EDI-team). Dit team richt zich op het opsporen van vroege psychose en het behandelen hiervan. 

EDI-team

Het EDI-team is onderdeel van afdeling ABC. De afdeling  biedt een kortdurende, preventieve behandeling aan, aanvullend op de reguliere zorg. Voor cliënten tussen de 14 en 35 jaar oud, met een verhoogd risico op het ontwikkelen van een psychose. De behandeling vermindert de kans op psychose met 50%.

Ervaringenlijst

Bij verschillende teams van Altrecht wordt als vast onderdeel van de intake gescreend op psychose met behulp van de ervaringenlijst. De ‘ervaringenlijst’ screent met 16 vragen of het nuttig is om iemand verder te onderzoeken op psychose risico. De screener is een eerste schifting.

Vragen?

Wil je specifiek ergens over overleggen met ons EDI-team? Dan kun je terecht bij het telefonisch spreekuur: iedere dinsdag van 15:00-16:00 via  06-8313539.

Netwerkconferentie Vroege psychose

Voor nog meer aandacht voor psychose en het weghalen van vooroordelen en het stigma op de aandoening, organiseert Phrenos Het Landelijk Netwerk Vroege Psychose. Een netwerkconferentie waar professionals samenkomen en van elkaar leren.  

Klik hier voor meer informatie.