Spring naar content

Bel uw huisarts of huisartsenpost

Voorstelling ‘Zeikwijf in (mantel)zorgland’ zorgt voor herkenning met een lach en een traan 

“Dat je relatie onder druk komt te staan, doordat je mantelzorger bent, herkende ik heel sterk”, zegt een van de aanwezigen bij de voorstelling ‘Zeikwijf in (mantel)zorgland. Donderdag 15 februari woonden ruim 100 naasten van onze cliënten deze avond bij. In de bomvolle kapel in Zeist zagen de toeschouwers een unieke voorstelling door ervaringsdeskundige Pauline Redlich. 

Regelmatig ging er een golf van herkenning door de zaal. Er werd gelachen, het was luchtig en soms zwaar en ontroerend. Door hilarische anekdotes, (pijnlijk) eerlijke verhalen, tips, humor en zelfspot besprak Pauline allerlei dilemma’s, vooroordelen en taboes. De voorstelling ging over balanceren tussen overleven en verdrinken en zorgen en zeiken. 

Stapels papierwerk  

“De voorstelling raakte me enorm. Iedereen zit in een andere situatie, maar we hebben allemaal met dezelfde thema’s te maken. Toen Pauline over de stapels papierwerk vertelde waar je als mantelzorger mee te maken hebt, lag iedereen in een deuk”, vertelt een naaste.  Een andere toeschouwer vond het herkenbaar dat je bijvoorbeeld niet zomaar een avondje uit eten kunt en dat het moeilijk is om aan jezelf te denken. 

Ook de vooroordelen in je omgeving die vaak hard en kwetsend aankomen, waren voor veel mensen werkelijkheid. Na afloop van de voorstelling zei een aanwezige: “Het was een mooie avond. Ik voelde me gezien en gewaardeerd. Je bent niet alleen. We zitten met veel mensen in hetzelfde schuitje.” 

Familieraad Altrecht & Lister 

De familieraad van Altrecht bood in samenwerking met Lister naasten de kans om deze voorstelling bij te wonen. Oorspronkelijk stond de voorstelling gepland op 23 november, tijdens de maand van de familie in plaats van het jaarlijkse symposium van de familieraad, maar het is door ziekte verplaatst.