Spring naar content

Bel uw huisarts of huisartsenpost

Virtual reality cognitieve gedragstherapie per 1 maart 2022 bij Altrecht

Per 1 maart 2022 start Altrecht met het aanbod van een virtual reality-behandeling, een betrekkelijk nieuwe op maat gemaakte behandeling voor mensen die angst hebben voor (het verblijf in) openbare ruimtes en deze daarom vermijden of erg angstig zijn als ze in de desbetreffende situatie terechtkomen. Het kan gaan om vermijding van de straat, een supermarkt, een café, het openbaar vervoer, etc. 

Hoe gaat het in zijn werk?

Met een VR-bril en koptelefoon oefenen cliënten in een veilige, digitale omgeving met de situaties en interacties waar zij moeite mee hebben. Het oefenen is onder begeleiding van een in VR-getrainde psycholoog van Altrecht. Inhoudelijk vindt er cognitieve gedragstherapie plaats, maar dan dus binnen VR-omgevingen. 

Waarom virtual reality?

Deze VR-behandeling is bewezen effectiever dan de ‘gewone’ behandelingen; de effecten op paranoia zijn in een eerste trial naar schatting 3 keer groter dan regulier! De vrijheid van bewegen in de openbare ruimte van de cliënt wordt aanzienlijk verbeterd. Hier vanuit verbetert de eigen regie en cliënten hebben daarna minder zorg nodig. De behandeling kan gevolgd worden door cliënten met uiteenlopende ernstige psychiatrische aandoeningen. 

Lees meer over de VR-behandeling op onze website. Daar staat precies voor wie het is, hoe je je kunt aanmelden, en andere details. www.altrecht.nl/VR-team