Spring naar content

Bel uw huisarts of huisartsenpost

Intensieve crisiszorg voor kinderen en jongeren, in hun eigen vertrouwde omgeving bij Altrecht (IHT-j)

Sinds oktober 2021 kunnen niet alleen (jong)volwassenen, maar ook kinderen en jongeren tot 18 jaar die in een acute psychiatrische crisis zijn Intensive Home Treatment (IHT) krijgen bij Altrecht. Bij IHT-j krijgen jongeren met acute ernstige psychische problemen een tijdelijke aanvullend intensieve behandeling thuis. Het doel van de behandeling is om acute opname te voorkomen of te verkorten. Inmiddels hebben ongeveer 40 kinderen en jongeren samen met hun gezin de behandeling gevolgd. Om te bepalen hoe effectief de behandeling is, is wetenschappelijk onderzoek gestart naar de resultaten. 

Hoe ziet de behandeling eruit?

Het doel van de behandeling is dat jongeren binnen hun eigen omgeving stabiliseren, zodat ze daarna een ambulante behandeling kunnen starten of hervatten. De behandeling is op maat gemaakt en vindt thuis plaats, binnen het gezin. De ouders of verzorgers en de bestaande behandelaren spelen een belangrijke rol bij de behandeling. Door gezinsleden nauw te betrekken, ontstaat er meer veiligheid en vertrouwen binnen het gezin. Het aantal afspraken hangt af van de situatie van het kind. Meestal zijn er meerdere contactmomenten per week. In het geval van een (dreigende) crisis is het team goed bereikbaar via telefoon. 

Voor wie?

IHT-j is er voor kinderen en jongeren tot 18 jaar uit de regio Utrecht die in een acute psychiatrische crisis verkeren. En voor wie ambulante hulpverlening onvoldoende ondersteuning biedt.