Psychosomatiek Eikenboom

Behandeling van somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijk klachten

“Er zit weer beweging in mijn nek en ik kan weer vrienden bezoeken. Ik ben nog steeds die onzekere, perfectionistische Ria, maar ik heb hier geleerd dat dit mag, het is niet gek.” Altrecht Psychosomatiek Eikenboom is er voor de behandeling van ernstige somatisch (lichamelijk) onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK)

Voor wie zijn we er?

Er zijn mensen, die jarenlang tobben met lichamelijke klachten waarvoor artsen geen medische oplossing kunnen vinden. Na al die ziekenhuisbezoeken raken deze patiënten moedeloos, verliezen het vertrouwen in de zorg en ervaren geen begrip meer van hun omgeving. Denk bijvoorbeeld aan chronische vermoeidheid, chronische pijn in rug, nek of schouders en verlammingsverschijnselen (conversieklachten).

Volwassenen of jongvolwassenen (vanaf 18 jaar), die al lange tijd last hebben van deze problematiek met alle bijkomende problemen, kunnen voor een behandeling bij ons terecht. Hun klachten zijn blijven bestaan, ondanks andere vormen van behandeling bij bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis, fysiotherapie, revalidatiecentrum of GGz. De behandeling bij Altrecht Psychosomatiek Eikenboom is een behandeling in de gespecialiseerde GGz, de patiënten moeten de behandeling wel (lichamelijk en psychisch) aankunnen en gemotiveerd zijn.

Ria

"Ik dacht dat de familie mij een aanstelster vond.

Lees meer

We kunnen helpen bij het veerkrachtig omgaan met deze vaak ingewikkelde klachten; het is het gebied waarop wij al jarenlang kennis en ervaring hebben opgebouwd.

Wat kunnen wij bieden?

Wij zien dagelijks op onze afdelingen hoe sterk lichamelijke, psychische en sociale problemen op elkaar inwerken. We behandelen ze dan ook in samenhang met elkaar.

 1. Eerst stellen we samen een diagnose

Voordat de behandeling kan beginnen, starten we een ‘diagnostiek en advies’ traject. Eerst zorgen we ervoor dat we van u (en uw verwijzer) informatie hebben over eerdere onderzoeken en behandelingen. Vervolgens nodigen wij u uit voor een dagdeel waarop u één of meerdere gesprekken zult voeren met verschillende typen behandelaren (artsen en (klinisch) psychologen of psychiater). We sluiten deze fase af met een goed advies voor behandeling bij één van onze behandelonderdelen, of behandeling elders als Altrecht Psychosomatiek niet de juiste afdeling voor uw klachten is.

 1. De behandeling zelf

U volgt vervolgens bij ons een behandelprogramma, dat is afgestemd op de problemen en diagnose. Soms is dat individueel, maar vaak is dat in groepsverband. Ook uw gezin, familie of andere directbetrokkenen kunnen we bij de behandeling betrekken als dat voor u nodig is.

We merken dat veel patiënten erg opgelucht zijn dat onze aanpak toch aantoonbare mogelijkheden biedt om beter te functioneren. Wij vinden de motivatie van onze patiënten dan ook altijd erg hoog (en daar zijn we ook heel blij mee!) 

Marie

"Over mijn grenzen gaan blijft een valkuil, eentje waar ik vroeger automatisch intrapte..

Lees meer

Bij ons in behandeling, wat kunt u verwachten?

In ons ambulant centrum bieden we een gevarieerd behandelprogramma dat kan variëren tussen een halve en een hele dag per week. Meestal is dit in groepsverband, soms kiezen we voor individuele behandeling.

Soms is intensievere behandeling nodig.
Als u drie dagen per week (maandag, woensdag en vrijdag) (gedurende zes maanden) naar Zeist kunt reizen, is dit mogelijk in een driedaagse deeltijdbehandeling.

Als dat niet mogelijk is, vanwege uw klachten of de afstand (minimaal 75 kilometer van Zeist), kunnen we een klinische opname met u bespreken. Daarbij verblijft u gedurende 4 of 6 maanden van zondagavond tot en met vrijdagmiddag bij ons. Hiervoor geldt een variabele wachttijd;  Eikenboom is de enige gespecialiseerde klinische voorziening in het land.

Consultatie en second opinion

Op verzoek van verwijzers of patiënten bieden wij onafhankelijke beoordeling aan van de lichamelijke, psychische en sociale toestand van de patiënt voor mensen vanaf 18 jaar uit het gehele land. Voor een aanvraag voor consultatie aan verwijzers is het nodig vooraf afspraken te maken.

Wachttijd

Wachttijden in de zorg zijn altijd vervelend. Altrecht doet er alles aan om deze wachttijden zo kort mogelijk te houden. Voor meer informatie hoe Altrecht omgaat met wachttijden en de mogelijkheid tot zorgbemiddeling, zie de algemene pagina: Wachttijden, hier vindt u ook de gemiddelde wachttijden van heel Altrecht per locatie/per hoofddiagnose.

Hieronder vindt u de gemiddelde wachttijden van de zorgeenheid Psychosomatiek Eikenboom. Deze wachttijden zijn een gemiddelde en kunnen dus feitelijk korter zijn dan hieronder vermeld.

Merk op: vanaf het moment dat wij alle voor ons benodigde informatie van u hebben ontvangen, bedraagt de wachttijd voor intake, diagnostiek en advies momenteel 1 tot 4 weken.

Locatie/team Aanmeldwachttijd* Behandelingswachttijd**
Diagnostiek en advies 9 weken 0 weken

Deze informatie is voor het laatst bijgewerkt op 10 oktober 2018.

Toelichting wachttijden

* Aanmeldwachttijd – gemiddelde wachttijd in weken, vanaf het moment van aanmelding door de verwijzer tot het 1e intakegesprek.

** Behandelingswachttijd – gemiddelde wachttijd in weken, vanaf het moment van het 1e intakegesprek tot start behandeling.

Is er sprake van een crisissituatie? Bij acute psychiatrie is er geen sprake van wachttijd! Lees hier wat u kan doen. (Vraag 6 bij de meest gestelde vragen).

Bent u verwijzer?

Verwijzers kunnen patiënten aanmelden via Altrecht Entree of door rechtstreeks het aanmeldformulier  naar ons op te sturen of te faxen: Altrecht Psychosomatiek Eikenboom, Vrijbaan 2, 3705 WC te Zeist, faxnummer 030-6965603.

Hier vindt u eventueel aanvullende informatie over indicatiecriteria, met vragen kunt u ook terecht bij onze aanmeld coördinator.

Onze aanmeldcoördinator (030-6965600) heeft spreekuren op:

 • Maandag 12.00-12.45 uur
 • Dinsdag 11.00-12.00 uur
 • Donderdag 11.30-12.30 uur
 • Vrijdag 10.30-11.30 uur

Psychosomatiek Eikenboom is TOPGGz. Wat betekent dat?

TOPGGz_keurmerkOnze afdeling is TOPGGz erkend. Dat betekent dat we voldoen aan hoogwaardige kwaliteitscriteria die regelmatig worden getoetst. We zijn dus hoog gespecialiseerd op het gebied van ernstige SOLK, waardoor patiënten uit het hele land bij ons terechtkomen. Het betekent dat we veel wetenschappelijk onderzoek doen, maar ook dat collega’s bij ons terecht kunnen voor second opinion en consultatie op het gebied van ernstige SOLK.

Lees meer over TOP GGZ

Wetenschappelijk onderzoek

Om onze behandeling steeds te verbeteren, doen wij wetenschappelijk onderzoek. Wij kunnen u vragen om hieraan deel te nemen. Dit is altijd vrijwillig.

lees meer over Wetenschappelijk onderzoek

Scholing/cursusaanbod voor professionals

Als TOPGGz-afdeling bieden wij ook hoogwaardige scholing aan voor professionals van andere instellingen. Deze zijn gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten, bewezen effectieve en innovatieve behandelmethodes aangevuld met onze eigen ervaring en expertise. Ook scholing/supervisie op maat is uiteraard mogelijk. Ook kunnen wij onderstaande  cursussen in-company verzorgen.

 

Ons aanbod voor 2018 – eerste helft 2019:

SOLK en Persoonlijkheidsproblematiek (1 dag): dinsdag 18 september 2018. (GEANNULEERD).

Basiscursus ACT voor SOLK (2 daags): dinsdag 6 november en dinsdag 4 december 2018. (VOL – eventueel plaatsing op reservelijst).

Lichaamsgericht Mentaliseren (2 ½ dag): 11 januari, 8 februari (hele dagen) en 8 maart (ochtend) 2019.

Al onze cursussen kunnen wij ook in-company verzorgen. Hiervoor kunt u een offerte aanvragen bij EikenboomTraining@altrecht.nl.

 

Voor meer informatie: Carieneke Kandou, stafmedewerker, EikenboomTraining@altrecht.nl en via 030 – 696 5600.

 

Ziektebeelden bij deze zorgeenheid

  posttraumatische distrofie

  Soms hebben mensen langdurige lichamelijke klachten hebben waarvoor geen lichamelijke oorzaak gevonden kan worden. Meestal zijn er bijkomende psychische en sociale klachten en problemen. Andere termen voor onverklaarde lichamelijke klachten zijn psychosomatische klachten of somatoforme stoornissen.

  De volgende lichamelijke klachten kunnen onder meer voorkomen: chronische hoofdpijn, rugpijn, gewrichtspijn, pijn op de borst, chronische vermoeidheid, buikklachten, maag- en darmklachten, duizeligheid en hartkloppingen en uitvalsverschijnselen.

  Het kan ook gaan om klachten die horen bij een verklaarbare lichamelijke aandoening, maar die ernstiger zijn of langer duren dan artsen verwachten. Na een verwonding aan een hand of been blijft iemand bijvoorbeeld veel langer pijn houden dan medisch kan worden verklaard.

  Voorbeelden van bijkomende psychische klachten zijn angststoornissen, depressie en persoonlijkheidsproblematiek. En veel voorkomende sociale problemen zijn beperkte werkbelastbaarheid, afkeuring, conflicten, onbegrip, juridische procedures en sociale isolatie.

  Vaak ontstaan de bijkomende klachten en problemen als gevolg van de onverklaarde lichamelijke klachten. Zo ontstaat een vicieuze cirkel waarin de gevolgen de klachten in stand houden en herstel wordt belemmerd. Hierbij spelen tal van misverstanden rond somatoforme stoornissen een belangrijke rol, zoals de opvatting dat de klachten ingebeeld zijn, expres worden veroorzaakt of nagebootst. Hierdoor ontstaat veel onbegrip, wat de klachten kan versterken.

  Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie

   

  Netwerk Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten

Contact

Locaties
 • Psychosomatiek Eikenboom, Zeist

Voortgang 4 – 6 (Hier zijn de klinieken gehuisvest)
3705 WB Zeist
030-6965600

(Postadres: Vrijbaan 2, 3705 WC Zeist)

Route naar begin terrein en 9292 Reisadvies
Let op: nog niet alle navigatiesystemen kennen de adressen op het Sanatoriumterrein in Zeist. Gebruik dan Oude Arnhemseweg 260 en volg daar de borden naar Altrecht.
Volg vervolgens de borden op het terrein naar Voortgang 4.

Routebeschrijving en plattegrond (PDF).

 • Psychosomatiek Eikenboom, Woerden

Blekerijlaan 3
3447 GR Woerden
030-6965600

Route en 9292 Reisadvies

 • Psychosomatiek Eikenboom, Hoofdgebouw Zeist

Vrijbaan 2
3705 WC Zeist
030-6965600

Route naar begin terrein en 9292 Reisadvies

Let op: nog niet alle navigatiesystemen kennen de adressen op het Sanatoriumterrein in Zeist. Gebruik dan Oude Arnhemseweg 260 en volg de borden naar Altrecht. Volg vervolgens de borden op het terrein naar Vrijbaan 2.

Routebeschrijving en plattegrond (PDF).

Gerelateerd

Scholingsaanbod Altrecht Psychosomatiek Eikenboom op het gebied van ernstige SOLK

Categorie: Actueel

In het najaar van 2018 en het voorjaar 2019 verzorgt TOPGGz-centrum Altrecht Psychosomatiek Eikenboom een aantal aantrekkelijke (na)scholingsbijeenkomsten op het gebied van ernstige ‘Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten’ (SOLK) en Somatoforme stoornissen (DSM-IV)/Somatisch-symptoomstoornissen en verwante stoornissen (DSM-5). Het betreft cursussen en workshops die gebaseerd zijn op recente wetenschappelijke inzichten, bewezen […]