Zingeving

Wat is zingeving en welke rol heeft het team Zingeving van Altrecht hierin?

Zingeving en levensvragen
Ieder mens maakt fijne en minder fijne dingen in het leven mee. Zo krijgt je leven – bijna als vanzelf – betekenis. Maar mensen zijn kwetsbaar en ieder van ons kan in een crisis terechtkomen. Vaak stel je je dan ingewikkelde levensvragen als: ‘Waarom overkomt mij dit? – Hoe ga ik om met mijn verlies? Maar ook de vraag: Wat is mijn unieke talent? – Hoe kan dit talent bijdragen aan mijn herstel?’

Wat bieden we aan patiënten?
Vanuit het team Zingeving luisteren we naar patiënten die worstelen met deze moeilijke levensvragen. In een open en gelijkwaardig gesprek gaan we samen op zoek naar nieuwe mogelijkheden van zingeving. Dit kan in een vertrouwelijk gesprek. In zo’n gesprek sluiten we altijd aan bij iemands waarden en/of levensbeschouwing. En als die waarden verbonden zijn met religie of spiritualiteit, dan geven we die ook alle aandacht – dit is deel van onze kennis en kunde.

De leden van het team Zingeving hebben allemaal een eigen achtergrond met eigen kennis en kunde. Vanuit de ontmoeting kijken we hoe we je kunnen ondersteunen en inspireren in deze fase van je leven.

Om af te spreken voor een gesprek kun je ons bellen of mailen.

Patiënten

Je kunt een beroep op de geestelijke verzorger van de afdeling doen. Dat kan rechtstreeks of via de verpleegkundigen. Ook je familieleden kunnen om contact vragen. Geestelijke verzorgers maken geen deel uit van behandelteams, maar hebben soms wel een adviserende functie. De wens van de patiënt staat daarbij centraal.

Stiltecentra

Op de verschillende locaties van Altrecht zijn stiltecentra en gebedsruimten die plaats bieden voor bezinning, meditatie en gebed vanuit ieders individuele overtuiging.

Op de locatie Zeist bevindt zich in het kapelgebouw een stiltecentrum. Het stiltecentrum is vrij toegankelijk op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur. Op de woensdagen is er tussen 17.00 – 17.30 uur een mindfulness-moment in de kapel (zie ook onder het kopje ‘mindfulness’)

In de locatie Utrecht bevindt zich een stiltecentrum dat geopend is tijdens kantooruren en ook gebruikt wordt door moslims. Deze bevindt zich in het hoofdgebouw op de begane grond, vierde deur voorbij de centrale receptie. Op woensdags is er een zangavond van 18:30 tot 19:45 uur. Dit gebeurt allemaal in vergaderzaal 5/kapel, eerste etage WA Huis.

Op de locatie Den Dolder is het stiltecentrum in gebouw Camper (toegang bij het bruggetje). Deze ruimte is door de week toegankelijk van 10.00 tot 17.00 uur. Een ieder is vrij om er binnen te gaan om te mediteren of te bidden of gewoon even te genieten van de stilte. Onder begeleiding kan ook een kaarsje opgestoken worden. Dit geldt ook voor de islamitische gebedsruimte in het souterrain. Ook kun je er met een van de geestelijk verzorgers heen.

In de locatie Nieuwegein bevindt zich een stiltecentrum (kamer D002). Cliënten kunnen het stiltecentrum bezoeken als zij dat willen; de deur is altijd geopend. Wordt de deur toch gesloten aangetroffen, dan kan elke medewerker de deur voor je openen. Onder begeleiding kan een kaarsje opgestoken worden.

Mindfulness

Mindfulness helpt veel mensen om een rustpunt te vinden in een drukke wereld. Niet alleen om je heen kan het druk zijn, ook in je hoofd en rondom gevoelens kan het druk zijn. Sommige mensen leven dagelijks met een drukke maalstroom van gedachten in het hoofd.

Herken je dit en wil je graag meedoen met de mindfulness-momenten die we bij Altrecht aanbieden, dan kan dat op de volgende locaties:

In Zeist:

  • Woensdag 17.00 – 17.30 uur in de kapel/stiltecentrum een half uur mindfulness met tussendoor mooie rustige muziek. Je bent welkom, opgave niet nodig. Begeleiding: Roel Vredenbregt. r.vredenbregt@altrecht.nl
  • Woensdag 9.30 – 10.30 uur in gebouw Schaerweijde. Naast aandacht voor de geest ook veel aandacht voor het lichaam. Begeleiding: afwisselend Emile Röttger (SPV AMBIT Team) en Roel Vredenbregt. Aanmelden bij Emile Röttger: e.rottger@altrecht.nl

Op de locatie in Utrecht:

  • Dinsdag 10.30 – 11.30 uur in de werfkelder van Wij3.0 Oudegracht Utrecht. Een uur mindfulness-oefeningen begeleid door Eva Ouwehand. Aanmelden: e.ouwehand@altrecht.nl

Meer informatie

Heb je een vraag of wil je meer informatie neem dan contact op met:

Teamleider Anton Stegeman (ma, di, do, vr). Tel. 06 – 22384358; email: a.stegeman@altrecht.nl.

Secretariaat Expertisegroep Zingeving: Nico Zonneveld (do). Tel. 06-53444174; email: n.zonneveld@altrecht.nl.