Geestelijke verzorging

Het team Expertisegroep Zingeving is er om u te ondersteunen bij uw behandeling bij Altrecht. In het bijzonder zijn wij daarbij attent op geloofs- en zingevingsvragen; in de praktijk kunnen wij met u over alle facetten van het leven praten. Wij bevorderen dat er ook binnen het behandelklimaat ruimte is voor levens- en zingevingsvragen.

Geestelijk verzorgers van Altrecht sluiten aan bij de levensbeschouwelijke achtergrond van de patiënt. Dat betekent dat een geestelijk verzorger geen pleitbezorger is van een godsdienst of levensbeschouwing, en ook geen specifieke agenda heeft voor het gesprek. Hij of zij staat open voor alle thema’s die u aan de orde wilt stellen.

Patiënten

U kunt een beroep op de geestelijke verzorger van de afdeling doen. Dat kan rechtstreeks of via de verpleegkundigen. Ook uw familieleden kunnen om contact vragen. Geestelijke verzorgers maken geen deel uit van behandelteams, maar hebben soms wel een adviserende functie. De wens van de patiënt staat daarbij centraal.

In de kliniek

Het werkterrein van de geestelijk verzorgers ligt vooral in de klinieken. Dat neemt niet weg dat ook patiënten in deeltijd- of dagbehandeling een beroep op onze zorg kunnen doen. Ook bij de overgang van klinische zorg naar huis spelen geestelijk verzorgers soms een rol.

Folders

Voor de vier hoofdlocaties heeft de Expertisegroep Zingeving een folder gemaakt met informatie voor patiënten. De folder van de locatie Den Dolder is op dit moment nog in productie.

Geestelijke verzorging Utrecht

Geestelijke verzorging Nieuwegein

Geestelijke verzorging Zeist

Ons team


Eva Ouwehand

Line de Bruijn

Karien van Roermund
 Jamal Mekdadi_125_def
Jamal Mekdadi
 Roel Vredenbregt_crop_135
Roel Vredenbregt
 
Anton Stegeman

Stiltecentra en gebedsruimten

Op de verschillende locaties van Altrecht zijn stiltecentra en gebedsruimten die plaats bieden voor bezinning, meditatie en gebed vanuit ieders individuele overtuiging.

Op de locatie Zeist bevindt zich in het kapelgebouw een stiltecentrum. Het stiltecentrum is vrij toegankelijk op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur. Op de woensdagen wordt om 17.00 een meditatieve bijeenkomst gehouden met muziek of een gedicht.

In de locatie Utrecht bevindt zich een gebedsruimte die geopend is  tijdens kantooruren en ook gebruikt wordt door moslims. Deze bevindt zich in het hoofdgebouw op de begane grond, vierde deur voorbij de centrale receptie.
Ook wordt zondags een kapeldienst gehouden. Dat is om 10:30 uur en op woensdags is daar de zangavond van 18:30 tot 19:45 uur. Dit gebeurt allemaal in vergaderzaal 5/kapel, eerste etage WA Huis.

Op de locatie Den Dolder is het stiltecentrum in gebouw Camper (toegang bij het bruggetje). Deze ruimte is door de week toegankelijk van 10.00 tot 17.00 uur. Een ieder is vrij om er binnen te gaan om te mediteren of te bidden of gewoon even te genieten van de stilte. Onder begeleiding kan ook een kaarsje opgestoken worden. Dit geldt ook voor de islamitische gebedsruimte in het souterrain. Ook kun je er met een van de geestelijk verzorgers heen. Om de zondag is er een oecumenische viering van 10.00 tot 11.00 uur in het stiltecentrum; deze is voor iedereen toegankelijk; naderhand drinken we samen koffie.

In de locatie Nieuwegein bevindt zich een stiltecentrum (kamer D002). Cliënten kunnen het stiltecentrum bezoeken als zij dat willen; de deur is altijd geopend. Wordt de deur toch gesloten aangetroffen, dan kan elke medewerker de deur voor u openen. Onder begeleiding kan een kaarsje opgestoken worden.

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie neem dan contact op met:

Teamleider Anton Stegeman (ma, di, do, vr). Tel. 06 – 22384358; email: a.stegeman@altrecht.nl.

Secretariaat Expertisegroep Zingeving: Nico Zonneveld (dinsdag). Tel. 06-53444174; email: n.zonneveld@altrecht.nl.