Voor verwijzers

Altrecht is een instelling voor gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg die zich uitsluitend richt op complexe problematiek en topklinische zorg.
Dat betekent dat wij voor patiënten die verzekerd zijn volgens de Zorgverzekeringswet alleen verwijzingen mogen accepteren van: huisarts, medisch specialist, bedrijfsarts en doorverwijzingen van
regiebehandelaren uit de basis-ggz. Erkende regiebehandelaren voor de zorgverzekeringswet zijn: psychiater, klinisch psycholoog, verpleegkundig specialist, klinisch geriater, specialist ouderengeneeskunde, psychotherapeut, gz-psycholoog, klinisch neuropsycholoog en verslavingsarts. Voor patiënten die zorg ontvangen vanuit de Jeugdwet mogen wij alleen verwijzingen accepteren van: huisarts, jeugdarts, medisch specialist, gecertificeerde instellingen zoals SAVE, buurtteam en rechter (bij sommige gemeentes).

Aanmelden

U kunt op drie manieren patiënten bij Altrecht aanmelden:

Vragen of overleg

Welke methode van aanmelden u ook kiest, uw aanmelding komt binnen bij Altrecht Entree. U kunt tijdens werkdagen rechtstreeks contact opnemen met Altrecht Entree voor vragen en overleg:

Altrecht Entree
Tel: 030 – 230 8555
Fax: 030 – 799 8626
E-mail: entree@altrecht.nl.

Postadres:
Postbus 85314
3508 AH Utrecht

Crisisdienst 7x24

De crisisdienst van Altrecht werkt vanuit de locaties Utrecht en Zeist en biedt – alleen met tussenkomst van de huisarts – ambulante hulp aan mensen in acute psychische nood.

Het team van de Crisisdienst levert diagnostiek, crisisinterventie en continuïteit van zorg. Daarin is herstel van het evenwicht van de patiënt altijd het doel.

Binnen kantooruren bereikt u de crisisdienst op 030 – 2308 850 (Utrecht) en 030 – 6965 100 (Zeist).

Buiten kantooruren gelden er nacht- en weekendnummers, die in iedere huisartsenpraktijk in de regio bekend zijn. Eventueel zijn die via de portier van het Willem Arntsz Huis – alleen door erkende verwijzers – dag en nacht op te vragen: 030 – 230 8888.

Crisishulp Kinder- en jeugdpsychiatrie

 

Altrecht Entree

Eén voordeur voor verwijzers: Altrecht Entree is het centrale aanmeldloket voor verwijzers. Eén telefoonnummer, een adres met deskundige hulpverleners voor zorgtoewijzing, triage, consultatie en advies. Via het nummer van Entree kunt u ook voor collegiaal overleg worden doorverbonden met een dienstdoende psychiater. Altrecht Entree is bereikbaar tijdens kantoortijden:

Tel: 030 – 230 8555
Fax: 030 – 799 8626
entree@altrecht.nl

Postadres:
Postbus 85314
3508 AH Utrecht

Altrecht Entree zoekt met u naar passende zorg

Een team van specialisten, waaronder sociaal psychiatrisch verpleegkundigen en (GZ)psychologen, verzorgt de eerste screening van alle aanmeldingen. Deze medewerkers hebben een brede beroepsachtergrond en overzien het complete zorgaanbod van Altrecht.

Het doel van de eerste screening is te beoordelen of behandeling bij Altrecht voor uw patiënt geïndiceerd is. En zo ja, welke behandeling dan het beste past bij de problemen. Het Entreeteam brengt uw patiënt vervolgens zo snel mogelijk in contact met passende hulpverlening binnen Altrecht, of in overleg met u, buiten Altrecht.

Getrapte screening

Om een getrapte screening te kunnen bieden, werkt Altrecht Entree intensief met u en uw patiënt samen. Op die manier kunnen wij uw patiënt de hulp bieden die bij hem of haar past. Samen werken we zo aan zorg op maat voor onze patiënten. De uitgangspunten voor onze getrapte screening zijn: zo min mogelijk belasting voor patiënt en verwijzer, van korte duur en effectief.

Een eerste stap in de screening is het verzamelen van alle relevante patiëntinformatie. Op basis van deze gegevens vindt toewijzing plaats. Soms is meer informatie over uw patiënt nodig. Dan nemen wij telefonisch contact met u op voor aanvullende informatie.

Overleg huisartsen

Elke huisarts kan op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur bij een psychiater van Altrecht terecht voor vragen over diagnostiek, behandeling en/of triage over een patiënt die (nog) niet bij ons in behandeling is.

Huisartsen worden via Altrecht Entree (030 – 230 8555) doorverbonden met een dienstdoende psychiater. Zij hebben specialismen in jeugd, volwassenen, ouderen en forensische en orthopsychiatrie.

Aanvraag consultatie

Zorgverleners die niet werkzaam zijn bij Altrecht kunnen consultatie aanvragen bij een van onze behandelaren. Hieronder vindt u twee aanvraagformulieren: Aanvraag consultatie en Aanvraag consultatie Jeugd. Wij nemen contact met u op om afspraken te maken over de uitvoering van de aanvraag.

Goed om te weten:

  • Huisartsen die zijn aangesloten op Ksyos, kunnen via dat systeem consultatie aanvragen.
  • Altrecht biedt ook buurtteams, welzijnswerkers, centra voor jeugd en gezin en  maatschappelijk werkers binnen het jeugddomein de mogelijkheid om consultatie aan te vragen door een van onze behandelaren.
  • Met verschillende regio’s hebben wij specifieke contracten afspraken over het inzetten van consultatie. De formulieren kunnen ook gebruikt worden binnen deze specifieke contracten.

Formulier Aanvraag Consultatie

Formulier Aanvraag Consultatie Jeugd

Expertise Centrum Diagnostiek

Het Expertise Centrum Diagnostiek (ECD) voert psychologisch onderzoek uit voor huisartsen, vrijgevestigde hulpverleners en collega instellingen. Ook is het mogelijk om een second opinion aan te vragen.

Verwijzers kunnen bij ons terecht voor een psychologisch onderzoek. In dit onderzoek staat vaak een meer complexe vraagstelling centraal, die verwijzers samen met patiënt en eventueel naasten hebben geformuleerd.

Folder ECD voor verwijzers

Folder ECD voor patiënten

Aanmelden

Bij aanmelding gaan wij in eerste instantie uit van de woonplaats van de patiënt. Echter, mochten wij op een van onze andere locaties eerder plek hebben voor het onderzoek, dan stellen we dat voor aan de patiënt.

U kunt uw patiënt aanmelden via Altrecht Entree, met het aanvraagformulier of direct via Zorgdomein.

In onderstaand overzicht vindt u onze 4 expertisecentra:
ECD Houten (regio Houten)
Zorggebouw Houten
Prins Bernhardweg 69
3991 DE Houten
Tel.: 030 – 3103 200
Fax: 0842 – 150067
ECDHouten@altrecht.nl
ECD Nieuwegein (regio Midden)
Zoutkamperschans 6
3432 TZ Nieuwegein
Tel.: 030 – 3103 219
Fax: 030 – 6965 162
ECDNieuwegein@altrecht.nl
ECD Woerden (regio West)
Blekerijlaan 3
3447 GR Woerden
Tel.: 030 – 3103 218
Fax: 030 – 6965 162
ECDWoerden@altrecht.nl
ECD Zeist (regio Oost)
Laan van Vollenhove 3033
3706 AL Zeist
Tel.: 030 – 3103 205
Fax: 0842 – 150 409
ECDZeist@altrecht.nl

 

Bereikbaarheid en contact ECD

Onze ECD’s zijn telefonisch bereikbaar voor inhoudelijk overleg en informatie of planning van vervolgafspraken met uw onderzoeker. Indien de telefoon niet direct wordt beantwoord, kunt u een boodschap inspreken. Wij nemen dan op dezelfde dag nog contact met u op.

Voor administratieve vragen, bijvoorbeeld over uw verwijzing of planning van uw eerste afspraak, kunt u contact opnemen met de Zorgadministratie, bereikbaar op: 030-6965480 (maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot 12.30 uur).

 

Wachttijden ECD

ECD  Aantal weken 
 Houten  8
 Nieuwegein  11
 Woerden  11
 Zeist  10

Deze informatie is voor het laatst bijgewerkt op 7 september 2018.

Bovenvermelde wachttijden kunnen eventueel korter zijn als er op één van de andere locaties eerder plek is voor uw onderzoek.

Wachttijden zorgeenheden van Altrecht

Wachttijden vindt u op de pagina’s van de zorgeenheden.

Contracten met gemeenten voor jeugd

Altrecht heeft voor 2018 contracten afgesloten met gemeenten in de regio’s Eemland, Utrecht Stad, Utrecht Zuidoost, Utrecht West, Lekstroom en Rivierenland. Dat betekent dat u als verwijzer kinderen uit deze gemeenten (onder de 18 jaar) zonder problemen naar ons kunt verwijzen. Onze afdeling Eetstoornissen Rintveld is hierop een uitzondering. Deze afdeling is een erkende TOPGGz-afdeling, die valt onder het landelijk transitie-arrangement. Dit betekent dat alle gemeenten in Nederland naar Rintveld mogen verwijzen.

Het kan zijn dat de gemeente waar een kind of jongere woont, niet in onderstaande lijst staat. Wilt u toch weten wat de mogelijkheden zijn voor behandeling bij Altrecht, neem dan contact op met Altrecht Entree (030 2308 555). De lijst wordt jaarlijks aangepast.

Eemland
Amersfoort Hoogland, Hooglanderveen, Stoutenburg Noord
Baarn Lage Vuursche
Bunschoten-Spakenburg Eemdijk, Zevenhuizen
Eemnes
Leusden  Achterveld, Leusden-Zuid, Stoutenburg
Soest Soestduinen, Soesterberg
Woudenberg

 

Utrecht West
Woerden Woerden, Harmelen, Kamerik, Zegveld
Montfoort Montfoort, Achthoven-West, Blokland, Cattenbroek, Knollemanshoek, Linschoten, Mastwijk, Willeskop
Oudewater Oudewater, Snelrewaard, Hekendorp, Papekop
Ronde Venen Abcoude, Mijdrecht, Vinkeveen, Wilnis, Waverveen,Amstelhoek, Baambrugge, De Hoef
Stichtse Vecht Breukelen, Loenen aan de Vecht, Maarssen, Maarssenbroek, Kockengen, Nieuwesluis, Nieuwer ter Aa, Nigtevecht, Oud-Zuilen, Vreeland, Tienhoven/Molenpolder, Loenersloot
Woerden Harmelen, Kamerik, Zegveld

 

Utrecht Zuidoost
Bunnik Bunnik, Odijk, Werkhoven,Vechten
De Bilt Bilthoven, De Bilt, Maartensdijk, Westbroek, Hollandse Rading, Groenekan
Utrechtse Heuvelrug Amerongen, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Leersum, Maarn, Overberg, Maarsbergen
Wijk bij Duurstede Wijk bij Duurstede, Cothen, Langbroek
Zeist Zeist, Den Dolder, Bos en Duin, Austerlitz, Huis ter Heide

 

Lekstroom
Nieuwegein Nieuwegein, Jutphaas, Vreeswijk
Houten Houten, t Goy, Schalkwijk, Tull en’t Waal
IJsselstein
Vianen Vianen, Everdingen, Hagestein, Zijderveld
Lopik Lopik, Benschop, Cabauw, Jaarsveld, Lopikerkapel, Polsbroek, Polsbroekerdam, Uitweg, Willige Langerak

 

Stad Utrecht
Utrecht Utrecht, Haarzuilens, de Meern, Vleuten

 

Rivierenland
Buren Asch, Beusichem, Eck en Wiel, Erichem, Ingen, Kapel-Avezaath, Kerk-Avezaat, Lienden, Maurik, Ommeren, Ravenswaaij, Rijswijk (gld), Zoelen, Zoelmond
Culemborg
Geldermalsen  Acquoy, Beesd, Buurmalsen, Deil, Enspijk, Gellicum, Meteren, Rhenoy, Rumpt, Tricht
Lingewaal Asperen, Herwijnen, Heukelum, Spijk, Buurtschap Leuven
Neerijnen Est, Haaften, Heeselt, Hellouw, Neerijnen, Ophemert, Opijnen, Tuil, Varik, Waardenburg
Neder-Betuwe Dodewaard, Echteld, IJzendoorn, Kesteren, Ochten, Opheusden
Tiel Tiel, Wadenoijen, Zennewijnen
West Maas en Waal Alphen, Altforst, Beneden-Leeuwen, Boven-Leeuwen, Dreumel, Maasbommel, Wamel

 

Altrecht als samenwerkingspartner

Dat de gezondheidszorg keuzes moet maken is duidelijk. Altrecht maakte in 2012, als tweede en derdelijns ggz-organisatie, de volgende drie cruciale keuzes om de toekomst met vertrouwen tegemoet te kunnen zien.

Verscherpte focus: grip op je eigen leven

Nog meer dan voorheen focussen we op het behandelen van mensen met complexe psychiatrische problematiek. Daar zijn we goed in. Tegelijk stellen we vast dat ‘de patiënt’ steeds mondiger wordt en daarmee steeds meer de regie wenst over zijn eigen zorgproces. Terecht. Het herstel of het behoud van de maatschappelijke rollen van de patiënt komt meer dan ooit in onze benadering en behandeling centraal te staan. En dan het liefst: in zijn eigen omgeving.

Hoe gaan we dat doen?

  1. Ambulant, tenzij…

Met het bovenstaande in het achterhoofd (eigen regie voor de patiënt) kiest Altrecht nadrukkelijk voor het uitgangspunt van ambulante behandeling zolang dat verantwoord is. Uiteraard kunt u blijven rekenen op opnameplaatsen, intensive-care-bedden (voor patiënten met de meest ernstige problematiek) en respijtbedden (als vangnet of bij terugval). Maar alleen als dat écht noodzakelijk is.

Verminderen van het aantal bedden kan uiteraard alleen door op andere plaatsen uit te breiden en nieuw ambulant zorgaanbod te ontwikkelen. Een groeiend aantal ambulante centra met ruime openingstijden en het groeiend aantal FACT-teams in de regio zijn daarvan een voorbeeld. Daarnaast neemt het belang van goede samenwerking in de keten toe.

2. Digitaal als welkome aanvulling

Hulpverlening via internet is niet meer weg te denken en we investeren dan ook volop in de ontwikkeling van nieuwe mogelijkheden. In de meeste gevallen gaat het daarbij om een combinatie van face-to-face- en online-contact met de behandelaar. Niet alleen effectief en een stuk goedkoper; voor veel patiënten heeft het online-contact een belangrijke meerwaarde, omdat de patiënt zelf bepaalt op welk moment er oefeningen worden gemaakt of een dagboek wordt bijgehouden. We verwachten dan ook, dat e-healthmodules alleen maar in belang en omvang zullen gaan toenemen.

  1. Ervaring telt

Het inzetten van ervaringsdeskundigheid blijft voor Altrecht een speerpunt: we willen op termijn dat zo’n 5% van de Altrechtmedewerkers zelf patiënt-ervaring heeft. Niet alleen omdat zij zich goed kunnen inleven en de patiënt houvast en hoop kunnen geven met hun eigen verhaal, juist ook omdat zij het herstel van de patiënt goed kunnen ondersteunen. Ervaringsdeskundigheid kennen we op alle niveaus en op betaalde en onbetaalde posities.

Nieuwsbrief verwijzers

Altrecht stuurt iedere maand een verwijzersnieuwsbrief rond per e-mail. Via deze nieuwsbrief wordt u op de hoogte gehouden van interessante ontwikkelingen bij Altrecht.

U kunt zich aan- of afmelden voor de verwijzersnieuwsbrief door een e-mail te sturen naar communicatie@altrecht.nl

Hieronder vindt u de meest recente nieuwsbrieven.

Altrecht Connect
Altrecht Connect – uitgave juni 2017

Digitale verwijzersnieuwsbrieven

September 2018
Juni 2018
December 2017
November 2017
April 2017
Januari 2017

December 2016
November 2016
Oktober 2016
Juni 2016
November 2015
Oktober 2015
September 2015
Juni 2015
April 2015
Februari 2015

 

Medewerkers

Iris van Dijk

Medewerker Zorgadministratie

Karin van der Pol

Sr. medewerker Zorgadministratie

Maritza de Lanoi

Teamleider

Stans Wanders

Verpleegkundig specialist