Bent u patiënt van Altrecht? Dan kunt u tijdens kantoortijden contact opnemen met uw behandelafdeling. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de huisartsenpost. De huisarts of de huisartsenpost schakelt als het nodig is de crisisdienst van Altrecht in.
Bent u geen patiënt van Altrecht? Neemt u in geval van crisis dan altijd eerst contact op met uw huisarts of de huisartsenpost (buiten kantoortijden). Deze kan indien nodig de crisisdienst inschakelen.
Als u in aanraking komt met iemand die psychische, psychiatrische, verslavings- en/of sociale problemen heeft, kunt u hem/haar adviseren zijn/haar problemen te bespreken met de huisarts. Deze kan vervolgens besluiten om hem of haar aan te melden bij Altrecht.
Wanneer iemand in acuut gevaar is of gevaar oplevert voor anderen, neemt u dan contact op met de politie via 112. Deze kan zo nodig de crisisdienst van Altrecht inschakelen.
Wanneer iemand hulp nodig heeft, maar hij/zij kan of wil er zelf niet om vragen, bestaat de mogelijkheid om zogenaamde “bemoeizorg” in te schakelen en/of een melding te doen. Dat kan via: Meldpunt Zorg en Overlast.
U kunt bij Altrecht een second opinion laten doen. Het is nodig dat u hiervoor aangemeld wordt, bij voorkeur door uw huidige behandelaar. Een andere officiële verwijzer kan ook aanmelden. Uw verwijzer dient bij de aanmelding aan te geven dat het om een second opinion gaat.
In principe bent u vrij in de keuze van ggz-instelling waar u behandeld wilt worden, ook als dat een instelling buiten de regio is. Dit geldt zeker voor behandelingen bij gespecialiseerde afdelingen zoals de TOPGGz-afdelingen. Er kunnen echter situaties zijn waarin het niet wenselijk of zelfs niet mogelijk is buiten uw eigen regio een behandeling te krijgen. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een crisisachtige situatie. Ook komt het voor dat instellingen/afdelingen een aannamestop voor cliënten buiten de regio hanteren, bijvoorbeeld wanneer de wachttijd te ver oploopt.
Het werkgebied van Altrecht omvat de volgende gemeenten:
Abcoude, Breukelen, Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Doorn, Driebergen, Harmelen, Houten, Lexmond, Loenen, Lopik, Maarssen, Maartensdijk, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Utrecht, Vianen, Vleuten, Wijk bij Duurstede, Woerden, IJsselstein, Zeist.
Contracten met gemeenten voor jeugd
Altrecht heeft voor 2019 contracten afgesloten met gemeenten in de regio’s Utrecht Stad, Utrecht Zuidoost, Utrecht West, Lekstroom en Rivierenland. Dat betekent dat verwijzers kinderen uit deze gemeenten (onder de 18 jaar) zonder problemen naar ons kunnen door verwijzen.
Wanneer uw situatie zo ernstig is dat de reguliere wachttijd niet overbrugd kan worden, kan er een zogenaamde subacute aanmelding gedaan worden. De huisarts beoordeelt of dit nodig is en geeft dit bij de aanmelding aan, met vermelding van de reden. In geval van acute crisis kan de huisarts de crisisdienst inschakelen.
Bij welke afdeling u behandeld wordt, hangt af van de problematiek waarvoor u wordt aangemeld. Uw huisarts/verwijzer kan dit met u bespreken. Daarnaast worden de aanmeldingen die binnenkomen bij Altrecht beoordeeld door de Entree die, indien nodig in overleg met de verwijzer, de aanmelding doorverwijst naar een van de Altrecht-afdelingen.
Voor iedere aanmelding van een patiënt bij Altrecht die verzekerd is volgens de Zorgverzekeringswet is een verwijzing nodig van de huisarts of een andere medisch specialist. U heeft ook een verwijzing nodig als u eerder in behandeling bent geweest bij Altrecht.
Wanneer u wordt doorverwezen vanuit een basis-ggz instelling, dan mag de regiebehandelaar bij wie u in behandeling bent bij de basis-ggz instelling u doorverwijzen. Een regiebehandelaar is: een psychiater, klinisch psycholoog, verpleegkundig specialist, klinisch geriater, specialist ouderengeneeskunde, psychotherapeut, gezondheidszorg-psycholoog, klinisch neuropsycholoog of verslavingsarts. Hij/zij meldt de doorverwijzing wel bij uw huisarts.
Voor een aanmelding van een patiënt die zorg ontvangt vanuit de Jeugdwet is zowel een verwijzing van de huisarts als een beschikking van de gemeente nodig. Met de verwijsbrief kunt u zich bij ons melden, wij vragen vervolgens de beschikking op bij de gemeente.
Voor zorg vanuit de Wet Langdurige Zorg, is een indicatie van het CIZ nodig.
Wachttijden voor behandeling verschillen per afdeling en per vorm van behandeling. Op de pagina wachttijden vindt u alle informatie.
Altrecht is een specialistische ggz-instelling. Voor de specialistische zorg is altijd een verwijzing nodig. U kunt alleen aangemeld worden bij Altrecht door officiële verwijzers, zoals huisarts, medisch specialist en bedrijfsarts. Voor Jeugd is zowel een verwijzing van de huisarts als een beschikking van de gemeente nodig. Met de verwijsbrief kunt u zich bij ons melden, wij vragen vervolgens de beschikking op bij de gemeente. Zodra de aanmelding binnen is bij Altrecht wordt deze verwerkt. U krijgt vervolgens van de afdeling van Altrecht waar u wordt aangemeld een bericht over een eerste afspraak.