Meest gestelde vragen
Voor iedere aanmelding van een patiënt bij Altrecht die verzekerd is volgens de Zorgverzekeringswet is een verwijzing nodig van de huisarts of een andere medisch specialist. U heeft ook een verwijzing nodig als u eerder in behandeling bent geweest bij Altrecht.
Wanneer u wordt doorverwezen vanuit een basis-ggz instelling, dan mag de regiebehandelaar bij wie u in behandeling bent bij de basis-ggz instelling u doorverwijzen. Een regiebehandelaar is: een psychiater, klinisch psycholoog, verpleegkundig specialist, klinisch geriater, specialist ouderengeneeskunde, psychotherapeut, gezondheidszorg-psycholoog, klinisch neuropsycholoog of verslavingsarts. Hij/zij meldt de doorverwijzing wel bij uw huisarts.
Voor een aanmelding van een patiënt die zorg ontvangt vanuit de Jeugdwet is zowel een verwijzing van de huisarts als een beschikking van de gemeente nodig. Met de verwijsbrief kunt u zich bij ons melden, wij vragen vervolgens de beschikking op bij de gemeente.
Voor zorg vanuit de Wet Langdurige Zorg, is een indicatie van het CIZ nodig.
Als u in aanraking komt met iemand die psychische, psychiatrische, verslavings- en/of sociale problemen heeft, kunt u hem/haar adviseren zijn/haar problemen te bespreken met de huisarts. Deze kan vervolgens besluiten om hem of haar aan te melden bij Altrecht.
Wanneer iemand in acuut gevaar is of gevaar oplevert voor anderen, neemt u dan contact op met de politie via 112. Deze kan zo nodig de crisisdienst van Altrecht inschakelen.
Wanneer iemand hulp nodig heeft, maar hij/zij kan of wil er zelf niet om vragen, bestaat de mogelijkheid om zogenaamde “bemoeizorg” in te schakelen en/of een melding te doen. Dat kan via: Meldpunt Zorg en Overlast.
Bent u patiënt van Altrecht? Dan kunt u tijdens kantoortijden contact opnemen met uw behandelafdeling. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de huisartsenpost. De huisarts of de huisartsenpost schakelt als het nodig is de crisisdienst van Altrecht in.
Bent u geen patiënt van Altrecht? Neemt u in geval van crisis dan altijd eerst contact op met uw huisarts of de huisartsenpost (buiten kantoortijden). Deze kan indien nodig de crisisdienst inschakelen.
Zowel in de stad Utrecht als in de regio midden westelijk Utrecht werken een aantal instellingen, waaronder Altrecht, samen om mensen die overlast veroorzaken te helpen. Voor mensen in de regio Utrecht kunt u contact opnemen met het Meld- en adviespunt Bezorgd.
Altrecht treedt in overleg met de verwijzer die de patiënt heeft aangemeld bij Altrecht. In alle andere gevallen is overleg alleen mogelijk met schriftelijke instemming van de patiënt.
Altrecht dient zich te houden aan de wettelijke privacyregels die gelden voor patiënten en mag niet zeggen of mensen wel of niet in behandeling zijn, zelfs niet aan familieleden. Het is aan de patiënt zelf aan wie hij of zij dit al dan niet vertelt.
- Kinderen tot de leeftijd van twaalf jaar mogen niet voor zichzelf beslissen, dat doen hun ouders (of voogd). Van beide ouders is voor inzagerecht een legitimatiebewijs en ondertekening noodzakelijk.
- Kinderen van twaalf tot zestien jaar: toestemming is nodig van zowel de ouders (of voogd) als van het kind. Van beide ouders en het kind is voor inzagerecht een legitimatiebewijs en ondertekening noodzakelijk.
- Kinderen vanaf zestien jaar: in de WBGO (Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst) worden kinderen vanaf hun zestiende jaar gelijkgesteld aan volwassenen.
U stuurt het ondertekende formulier verzoek inzage en kopie dossier 2019, samen met de geldige identiteitsbewijzen van beide ouders naar:
Altrecht Centraal Patiëntenarchief
Levenspad 8
3705 WB Zeist
Let op: Altrecht probeert om de gevraagde informatie binnen drie weken voor u beschikbaar te hebben. De termijn is echter afhankelijk van verschillende factoren en daarom kunnen aan deze termijn geen rechten worden ontleent..
Wij verzoeken u dringend om uw afspraak tot uiterlijk 24 uur van tevoren te veranderen of af te zeggen. Dit kan alleen telefonisch via het secretariaat van de zorgeenheid waar u in behandeling bent. Het wijzigen of afzeggen van uw afspraak kan niet via het contactformulier op onze website
Ja, wanneer u wijzigt van zorgverzekeraar moet de verklaring opnieuw worden ingediend bij uw nieuwe zorgverzekeraar. Als u opnieuw wordt aangemeld voor zorg, dient de verklaring ook opnieuw te worden ingediend.
Altrecht is eigenaar van het terrein en de panden op de WA Hoeve in Den Dolder. Altrecht biedt zelf nog in twee panden psychiatrische behandeling aan ongeveer 55 patiënten. Daarnaast verhuurt Altrecht twee panden aan zorginstelling Fivoor (voorheen Aventurijn) die forensisch psychiatrische zorg biedt. Altrecht is bezig om het terrein WA Hoeve te verkopen en zal uiteindelijk volledig van het terrein wegtrekken.