“Ik had een waslijst aan etiketten en talloze klachten.”

Kim (26) is al vanaf haar 13e in behandeling bij de ggz. Ze leed aan een eetstoornis en is daarvoor ook opgenomen geweest. In 2009 werd ze psychotisch en depressief, daarna kreeg ze de diagnose bipolaire stoornis.

“Ik had een waslijst aan etiketten, talloze klachten, faalangst en een negatief zelfbeeld. De behandelingen hadden niet echt geholpen. Toen ik bij Altrecht FACT Utrecht kwam, zeiden de psycholoog en sociaal psychiatrisch verpleegkundige: ‘We gaan het anders doen. Je krijgt een uitgebreid onderzoek en daarna stellen we een behandelplan op.’ Zelf had ik sterke voorkeur voor EMDR, een erkende behandeling voor traumaverwerking.

Verbanden zien

Het uitgebreide instroomtraject gaf me hoop, omdat ik het gevoel kreeg dat er nu eindelijk echt iets zou gaan gebeuren. De gesprekken om mijn levensverhaal in beeld te brengen heb ik als heel positief ervaren. Het was de eerste keer in al die jaren van behandeling bij de ggz dat dit aan bod kwam. De psycholoog stelde me ook vragen die me nog niet eerder waren gevraagd en waardoor ik verbanden begon te zien tussen dingen.

Mens in plaats van nummer

Eindelijk kreeg ik een echt behandelplan, waar ik zelf een aandeel in had. Het gaf me het gevoel dat ik serieus werd genomen, dat ik weer een mens was in plaats van een nummer.
Samen met de psycholoog heb ik in kaart gebracht waar we tijdens de EMDR aandacht aan moesten besteden. Mijn incestverleden was een van de onderwerpen. Ik dacht het inmiddels verwerkt te hebben, maar dat bleek niet het geval. In één EMDR-sessie is dit trauma aangepakt en kon ik het echt een plek geven. Ook had ik moeite met mijn uiterlijk, het liefst wilde ik nog steeds maat 34 hebben. In enkele sessies heb ik geleerd mezelf te accepteren en was ik tevreden met mijn uiterlijk.

Trauma’s verwerkt

Ik was iemand die gebukt ging onder trauma’s. Nu ben ik iemand met een bipolaire stoornis, die geen depressies meer heeft en alleen nog lithium slikt. Ik ben veel zekerder geworden, veel vrolijker. Mijn leven is op alle vlakken zoveel verbeterd.
Het was heel goed dat mijn man en ik samen ook enkele gesprekken hebben gevoerd met de psycholoog. Omdat mijn herstel zo snel verliep was het voor mijn man eigenlijk niet bij te benen. Hij moest leren om mij meer mijn eigen verantwoordelijkheid te geven.
Wat ik zelf lastig vond was dat ik nooit meer de oude Kim zou worden. In onze relatie moesten we beiden ook leren omgaan met ‘de nieuwe Kim’. We hebben daarvoor goede tips van de psycholoog gekregen. Ik werk nu zelf als ervaringsdeskundige bij jonge meiden met eetstoornissen.”