“Er is geen weg naar geluk, geluk is die weg.”

“Tijdens mijn leven heb ik trauma op trauma opgelopen. Mijn allergrootste trauma was dat ik op 14-jarige leeftijd de verkeerde diagnose autisme heb gekregen, daar ben ik nog steeds boos over. Hierdoor ben ik 20 jaar van mijn leven kwijt geraakt.

Mijn grote wens was om helikopterpiloot te worden. Mijn ouders hebben me nooit gesteund en aangemoedigd om te bereiken wat ik graag wilde, ze verwaarloosden me. Ik had een heel slechte relatie met hen. De enigen bij wie ik altijd terecht kon waren een oom en tante, maar zij zijn begin jaren negentig bij een tragisch ongeluk omgekomen.
Zo’n twee jaar geleden ben ik in psychotische toestand  in crisis opgenomen. Na enige tijd  bleek dat ik aan een posttraumatische stressstoornis leed. Ik dacht dat alleen soldaten die in oorlogsgebieden gewerkt hadden een PTSS konden krijgen. Nooit heb ik geweten dat ook ingrijpende gebeurtenissen in je ‘gewone‘ leven tot een PTSS kunnen leiden.

Assertief

Na de opname kwam ik bij Altrecht in behandeling, Tijdens de instroom heb ik een life chart ingevuld, een overzicht van alle belangrijke dingen die je in je leven hebt meegemaakt. Zo werd duidelijk waar de oorzaak van mijn trauma’s lagen. Met behulp van EMDR, een erkende behandeling voor traumaverwerking, werden trauma voor trauma behandeld en uitgewist. Mijn rugzakje werd langzaam lichter, het was net een emmer water die je leeg giet. Al die trauma’s hadden de psychose veroorzaakt, ik zocht teveel naar grotere waarheden in de werkelijkheid.
Dankzij de behandeling ben ik sterker geworden en assertief. Ik laat nu niet meer over me lopen en kom voor mezelf op. Geestelijk ben ik vrijgemaakt, ik kan alles aan en ben weerbaarder geworden.
Door de behandeling heb ik ook meer sociale contacten opgebouwd en ben meer activiteiten gaan ondernemen. ik ben weer gaan vissen en heb vismaatjes gekregen. Ik voel me gewoon prettiger. Ik kan nu weer van kleine dingen genieten. Ik leg me makkelijker bij dingen neer en ik trek sneller mijn grenzen.

Vertrouwen

Voor mij was het heel belangrijk dat het heel goed klikte met mijn psycholoog en dat ik hem volledig vertrouwde. Je legt in de behandeling je hele leven op tafel, dat kan alleen als je iemand volledig vertrouwt. Door alle trauma’s die ik tijdens mijn leven heb opgelopen was ik het vertrouwen in de mensen en in mezelf helemaal kwijt en dat heb ik weer teruggekregen. Ik streef niet naar 100% geluk en ben daardoor gelukkig. Er is geen weg naar geluk, geluk is die weg”.