Verandering

11 mei 2018Geschreven door: Sofie

Ik ben het type dat zich zorgen maakt als ik een goede dag heb. Echt, stress. Na zoveel shit te hebben meegemaakt en zoveel bizarre situaties gehoord en gezien te hebben moet ik leren omgaan met normalere situaties. Ik ben inmiddels gewend geraakt aan psychiatrische problematiek, ook van andere mensen. Kan ik ongeveer inschatten hoe het werkt voor autistische mensen. Weet ik om te gaan met zware borderline problematiek. Heb ik zoveel lichamelijke misère gehoord van anderen en weet ik al meer dan me lief is hoe het werkt voor mensen die in een psychose zitten. Hoe ik het nieuws moet zien te verdragen als iemand die je kent zelfmoord heeft gepleegd. Wat gebeurt er allemaal als er iemand vermoord is. En hoe klinkt het als iemand van de Dom springt en hoe ligt die persoon er dan bij. Allemaal dingen die je liever niet wilt weten op je 33ste, eigenlijk op geen enkele leeftijd. Maar ik heb er inmiddels kennis van. En dan…? Bereik ik het probleem dat ik bij god niet weet hoe om te gaan met normalere situaties. Waar hebben andere mensen het over die niet te maken hebben met psychiatrische problematiek. Hoe gedragen mensen zich die een 36-uurs werkweek hebben. En hoe ziet het er uit als mensen jarenlang getrouwd zijn en nog steeds van elkaar houden. Ik weet het eerlijk gezegd niet en al helemaal niet hoe ik daar mee moet zien te dealen.

Omdat ik zelf al een stempel heb van psychiatrische cliënt zal ik helaas ook niet snel in aanraking komen met mensen die niet in dit cirkeltje zitten. Bij dagbesteding proppen ze ook alles en iedereen bij elkaar die een indicatie hebben. Van mensen met lichamelijke problemen en psychiatrische problemen en mensen die in de bak hebben gezeten.

Sinds kort heb ik contact met mijn buren die er al 14 jaar wonen. En het is zo onwennig merk ik.

Ik observeer, ik luister, ik praat en toch zijn er nog zoveel dingen in de interacties die ik moet leren. Ik voel mezelf een monster in de grote mensen wereld en mezelf zoveel tegenvallen als ik bij hen op de koffie ben. Ze zijn geweldig, echt en ze hebben in de korte tijd dat ik contact met ze heb al zoveel meer voor me gedaan en betekend dan anderen in de afgelopen 33 jaar. Maar toch. Het raakt me zo het contact. Niet alleen mijn onzekerheid, maar ook dat ik merk hoe het bij mij werkt. Ik vind het nog zo eng om te leren dat er mensen bestaan die het wel goed met me voor hebben. Die niet alsmaar roddelen of zich negatief over me uitspreken. Die het ook over anderen onderwerpen kunnen hebben dan de triggers, de psychotische gedragingen en de lichamelijke klachten. Andere mensen die niet veel hebben meegemaakt raken van slag als er iets ingrijpends gebeurd. En ik raak van slag als er eens iets positiefs in mijn leven gebeurd.

Ik ga het niet uit de weg, want ik denk dat dit soort situaties juist van belang zijn om ook te leren. Alleen de pijn die mijn hart letterlijk heeft als ik het toelaat is nog zwaar. Als ik zie hoe het ook kan en hoeveel ellende er al op mijn pad is gekomen dat ik hier echt nog nieuw en lerende in ben.

5 reacties op “Verandering

 1. Sofie dankjewel. Het is niet normaal dat we daar, voor degene die meer geluk hebben gehad, niet vaker bij stil staan. Ik lees ook je kracht en gun je veel ‘normale’ momenten in je leven. Blijven oefenen aub.

 2. Het is zo moeilijk om vanuit de psychiatrie het normale leven in te komen.
  Ze hebben het ons allemaal onmogelijk gemaakt om als gewone mensen mee te doen.
  Daar ben ik boos om want welke kansen en keuzes hebben we dan nog?
  Helaas dit is zo herkenbaar maar wat doen we er aan?

  1. Dank je voor je reactie Tonna. Het is oneerlijk verdeeld allemaal en heel begrijpelijk ook dat je er boos over bent en je je machteloos kan voelen hierin. Sterkte ook voor jou. Groetjes sofie

 3. Hoi Sofie,

  Ik snap dat de confrontatie met liefdevolle mensen de pijn raakt dat je dat eerder niet had. Ik denk dat je het juist wel kunt, want je klinkt juist heel zorgzaam. Wat knap dat je er niet voor wegrent, want dan kun je voelen hoe het is en het wellicht steeds meer krijgen. Bedankt voor je mooie blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *