Van jezelf houden

6 mei 2021Geschreven door: Sofie

Er is een uitspraak dat je pas van een ander kunt houden als je eerst van jezelf houdt. Ik blijf erbij dat ik het onzin vind. Sommige uitspraken zijn gebaseerd op eindeloze google quotes waar niemand verder over nadenkt en het voor lief neemt. Want wie heeft bewezen dat je niet van iemand kunt houden als je nog niet erg goed bent in het houden van jezelf? Is er ooit een kabouter in iemands hart gekropen die niet van zichzelf kon houden? Die via energetische connecties kon aanvoelen dat die persoon ook niet van een ander kan houden? Onzin dus. Vind ik. En van jezelf houden leer je soms ook door andere mensen. Je kan nog zo blij zijn met jezelf, maar als je voornamelijk alleen bent dan wordt het wel wat lastiger allemaal. Je kan nog zoveel van jezelf houden, maar als er niemand naar je omkijkt dan worden de zelfverzekerdste mensen toch best alsnog onzeker. Mensen hebben elkaar nodig om zich geliefd te voelen. Als niemand zegt wat je goed doet, dan is het nog best complex om jezelf continu erop te wijzen wat je wel goed doet.  Dan wordt houden van jezelf nog best moeilijk als er niemand is die echt van je houdt. En dan nog ben ik van mening dat je alsnog van een ander kunt houden wanneer je jezelf nog niet geaccepteerd hebt.

Ook ik heb mezelf jarenlang verafschuwd. Mezelf als een monster gezien. Een ding, een gebruiksvoorwerp. Het is eigenlijk pas sinds een paar jaar dat ik geleerd heb dat ik een mens ben met menselijke behoeftes. Ondanks dat ik niet heel erg van mezelf hield kon ik wel oneindig geven. Heb ik echt ontzettend veel van sommige mensen gehouden, en nog. Tot ik bijna mijn hele ziel gegeven had.

En ik leer het mezelf wel wat meer te geven. Niet meer oneindig geven aan de ander, maar mezelf goed te vinden zoals ik ben. Aardig zijn voor mezelf. En sinds een aantal weken houd ik een boekje bij met wat er goed is gegaan die dag. Wat ik goed heb gedaan. Het voelt ontzettend kinderachtig om mezelf elke dag een paar complimenten te geven, maar daarnaast voelt het ook heel erg fijn. Om te kijken naar wat ik nog wel goed doe en wat er goed gaat. Al is het een telefoontje wat ik gepleegd heb, wat ik normaal gesproken erg spannend vindt. Dat ik een keer geluncht heb of ontbeten, wat ik normaal over sla. Dat de sessie bij de hapto of fysio goed ging. Of dat ik teruggekomen ben op een situatie in het contact met een ander en dit goed resultaat gaf. Elke dag is er wel weer iets terug te vinden wat wel goed ging en wat ik goed gedaan heb. En beetje bij beetje leer ik steeds meer van mezelf houden. Maar om eerlijk te zijn blijf ik het nog steeds fijn vinden als het me ook gegeven wordt. Als mensen me een compliment geven waar ik de hele dag door kan stralen. Dat er iemand om me geeft of nog beter van me houdt. En dat ik oké ben zoals ik ben. Want het houden van mezelf gaat toch een stukje sneller als er een omgeving komt die hier ook aan meewerkt.

Een reactie op “Van jezelf houden

  1. Hoi Sofie, mooi voorbeeld van zelf kritisch nadenken over wat we zo gemakkelijk voor vanzelfsprekend aannemen. Daar hou ik wel van. Dank, groetjes, Guus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *