Vakantie en stress

14 april 2016Geschreven door: AutiBert

 

Vakantiestress is een inmiddels bekend woord. En ja, ik heb daar ook last van. Wat ik er niet bij beschreven zie, zijn de aanpassingsmoeilijkheden als je weer thuis bent.

Sterker nog, een van de tips tegen vakantiestress gaat over het kunnen nagenieten en niet meteen weer in de dagelijkse sleur terecht komen. Voor mij is het juist heel verwarrend niet zomaar weer naar de dagelijkse sleur te kunnen overschakelen. En als ik het al probeer, voelt dat heel raar. Alsof het niet past. Ik hoef geen moeite te doen het vakantiegevoel nog even vast te houden, ik moet er moeite voor doen het af te schudden. Ik heb moeite met boodschappen doen in de supermarkt. Dat behoort wel erg tot de dagelijkse sleur en past dus helemaal niet in de vakantie. Nagenietend van de vakantie, past dat dan ook ineens niet meer thuis. Op de vakantieplek de dagelijkse sleur loslaten, lijkt me verder goed af te gaan. Maar dan slaat de twijfel toe: wat word ik geacht de hele dag te doen tijdens deze vakantie?

Een rondreis is dan relatief makkelijk. Je leeft uit je koffer, bent (bijna) dagelijks onderweg, en moet op een bepaalde dag op een voorafgesproken plek zijn. Duidelijk. Maar nu een vakantie op 1 adres, in Nederland. En dan nog eentje waar ik vaker geweest ben. Geen stress over wat te verwachten; ik weet vrij precies wat me te wachten staat. Wat ik mee moet nemen en thuis kan laten, is ook duidelijk. Maar eenmaal op het terras aan het kopje thee, begint de twijfel: wat moet ik nou hier doen? Dezelfde dingen als de vorige keer? Kan ik genieten van rust, of krijg ik te maken met onderhoudswerkzaamheden vlakbij, gepaard aan een hoop herrie, danwel erg aanwezige buren?  Als het aan zee is, hoe vaak moet ik dan naar het strand? En moet dat iedere keer een ander stuk strand zijn? Moet ik excursies gaan maken naar bezienswaardigheden of evenementen in de buurt? Als ik lekker in de zon ga zitten, denk ik al snel: ben ik daarvoor nou op vakantie gegaan? Ik kan thuis ook in de achtertuin in de zon gaan zitten.

Mijn vrouw zegt dan: maar dat doen we thuis niet. Moeten we dan honderden euro’s neertellen om dat op een andere plek in het land wel te doen, in plaats van dat eenmalig in onze tuin te investeren om het ook daar te kunnen? Maar ja: lekker in de zon zitten, hoort niet thuis in de dagelijkse sleur. Alsof we vakantie nodig hebben om daar uit te raken. Zou dat het zijn? Is dat het doel van vakantie: dingen doen die je thuis niet doet? En is dan alles goed, ook al maak je nauwelijks gebruik van wat je vakantiebestemming biedt aan activiteiten?

Voor mij heeft vakantiestress vooral te maken met aanpassingsmoeilijkheden. Is dat voor iedereen zo? En wat doe je er dan tegen? Tips als “goed voorbereiden”, dat moet dan toch veel verder gaan dan wat je allemaal mee wilt nemen of kunt verwachten. Of is het de bedoeling dat ik de hele vakantie vol plan met dingen die we zullen gaan doen? Maandag: wandelen langs het strand; dinsdag: naar de grote stad om te shoppen; woensdag: fietsen volgens een tevoren uitgestippelde route; donderdag: naar het museum; vrijdag: boodschappen voor het weekend, een korte strandwandeling en zwemmen; zaterdag: op het terras van de strandtent zitten; zondag: inpakken voor de terugreis. Dat alles afgewisseld met zonnen op het terras onder het genot van een kopje thee of koffie. Klinkt dat als vakantie? Ik krijg het al benauwd als ik thuis mijn dagen zo zou plannen.

Met het lange weekend weg net achter de rug, en de zomervakantie voor de boeg, raak ik nu al in de stress: hoe vier je in Godsnaam vakantie?! En daar helpt geen vakantiestresstest me bij.

2 reacties op “Vakantie en stress

  1. Twee tips: 1/ Ga nooit op vakantie! 2/ Stap in de trein en dan weer in de volgende en reis vervolgens de hele wereld rond zodat je altijd onderweg ben en nooit ergens aankomt.
    Nooit thuis.

  2. De natuur op vakantie vind ik iedere keer weer erg boeiend. Ook op hetzelfde vakantie-adres. Je ziet dan toch net weer andere vlinders/vogels…en ja lekker uitslapen op vakantieadres is ook heerlijk…Hopelijk kan je er ook wat van genieten hoe dan ook…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *