Tijd weer te voelen

10 januari 2020Geschreven door: Sara

Dit jaar bracht ik de feestdagen met vrienden door, want sinds een halfjaar zie ik geen enkel familielid meer. Nu alle feestjes en nachten met drank voorbij zijn, zit ik alleen op mijn kamer en komt alles wat ik even wegstopte weer terug.

Ik startte in september opnieuw, bij een andere instelling dan Altrecht, met traumabehandeling. Het lukte steeds meer naar mijn trauma’s te kijken, maar mijn overlevingsdelen vonden dat niet fijn. Het bleek onmogelijk alle slechte coping uit te schakelen, ik moest namelijk overeind blijven. Maar nu alle feestdagen voorbij zijn, heb ik besloten even niet te drinken.

Dit is pas dag twee zonder alcohol, maar ik ben ontzettend onrustig. Het liefste trek ik een fles rode wijn open, maar ik doe het niet. Het is namelijk tijd weer te voelen, ook al ben ik super bang. Maar enger zijn de suïcidale gedachten die ik de voorbije twee weken had. Woede die ik voelde richting mijn zusje keerde naar mezelf. Dat dronk ik weg, maar de gedachten bleven komen. Heb ook een paar keer bij het spoor gestaan. Ik weet dat ik de woede naar haar en het verdriet wat daarbij hoort moet voelen om weer rustig te worden, maar de pijn die ik twee weken terug voelde was zo intens dat ik niet durf.

Mijn zusje heb ik al jaren niet gezien. Een ander familielid heeft vorig jaar achter mijn rug om contact met haar gezocht en gezegd dat ik misbruikt ben door onze ouders. Een paar weken terug stuurde mijn zusje dat ik doorgedraaid ben, dat ze antwoorden wil en dat ik moet stoppen met leugens verspreiden over háár familie. Ik moet háár familie met rust laten.
Ik begrijp haar reactie. Het idee dat onze ouders dat deden, is niet te verdragen. En de schuld bij mij neerleggen, is dan de enige optie. Maar ik voelde me zo alleen en zo in de steek gelaten toen ik het las. Ook kwam er schuldgevoel en schaamte.

Als het 1 januari wordt, bedenken sommige mensen goede voornemens of spreken zij hun wensen uit. Mijn wens is me niet meer te schamen voor iets wat ik niet deed en op het moment dat ik woede voel dat niet langer naar mezelf te voelen. Mijn wens is te zien dat ik slachtoffer was, zodat ik niet langer als slachtoffer door het leven hoef te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *