Thuiskomen bij Altrecht

15 juni 2017Geschreven door: Leonie

1,5 jaar geleden sloot ik mijn behandeling bij Altrecht af. Ik zat voor mijn conversiestoornis in de jongvolwassenengroep.  Mijn verlammingsaanvallen waren bijna verdwenen, dus ik was klaar voor een volgende stap. Bij een psychotherapeut bij mij in de beurt verder gaan om te leren hoe ik mild voor mezelf kon zijn. Dat zou ervoor zorgen dat mijn conversiestoornis minder snel terug zou komen. Maar het tegenovergestelde gebeurde. De nieuwe therapeut maakte alles erger…

Het begon met een simpele vraag; waarom kan ik niet mild voor mezelf zijn? Vervolgens begon hij te prikken in mijn verleden. Ik ben 10 jaar lang gepest. Dat had ik veilig weggestopt. Zolang ik er niet over praatte ging het goed. Maar hij drong aan om er toch over te praten. Uiteindelijk kwam hij tot de conclusie dat ik PTSS had. EMDR helpt daar goed bij, dus hij overtuigde mij dat ik dat moest proberen.

Door mijn conversiestoornis bleek de EMDR lastiger te zijn dan verwacht. Na iedere sessie kreeg ik meer last van mijn conversie en had ik hevige dissociaties. Mijn psychotherapeut gaf het op. Ik was te complex. Hij adviseerde mij om weer te beginnen met een intaketraject bij Altrecht. Ondertussen kon hij mij niet meer helpen. De herbelevingen en nachtmerries werden steeds erger, maar ik moest het zelf uitzoeken.

Gelukkig werd ik bij de intake meteen serieus genomen en kwam ik op de wachtlijst voor een individuele behandeling. Omdat er iemand uitviel was ik al snel aan de beurt. Ik hoefde het niet langer alleen te doen! En ik had eindelijk weer vertrouwen in mijn behandeling. Ik wist dat ze bij Altrecht weten wat ze doen. Dat de behandelaars competent zijn.

Vanaf de eerste afspraak voelde het als thuiskomen. Ik werd begrepen. Mijn nieuwe behandelaar probeert mij echt te helpen. Ze geeft mij het gevoel dat ik geholpen kan worden.  Ik heb weer hetzelfde gevoel als tijdens mijn eerste keer bij Altrecht. Ik ben weer in goede handen. Dus ik durf ook weer kwetsbaar te zijn, overal over te praten. Ik heb niet meer het gevoel dat ik iets verkeerd kan zeggen. Ik heb niet meer het gevoel dat ik tijdsverspilling ben. Dat ik in de weg zit. Ik voel mij geen aansteller meer en weet dat ik overal over kan praten. Ik ben weer thuis.

2 reacties op “Thuiskomen bij Altrecht

  1. Fijn dat je weer op de juiste plek bent. De periode met de psychotherapeut in je buurt moet triest en heftig geweest zijn (lijkt mij) Ik heb hier helaas ook ervaring mee met bijkomende gedachte en gevoelens, dus dank voor het delen van deze blog.

  2. Daar heb ik nu ook zo’n last van!
    Ik wil niet opgenomen zijn maar ik heb er ambivalente gevoelens bij.
    Ik ben alleen en hoor nergens bij. Het was daar geen warm nest maar ik was erg welkom.
    Herkenbaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *