Te moe

11 augustus 2017Geschreven door: AutiBert

Toen ik aankaartte dat in mijn ogen mijn behandeling geen vooruitgang meer boekte, kwam een gesprek op gang waaruit de conclusie werd getrokken dat ik weer leuke dingen moest gaan doen. Ik zat in een vicieuze cirkel. Ik voelde me moe en lusteloos; had nergens zin in, en wist ook niet waar ik zin in kon hebben. Daar werd ik dan weer depressief van. Door leuke dingen te gaan doen, zou ik energie krijgen en lol in het leven. En presto: weg moeheid, lusteloosheid, depressie en gevoel van zinloosheid! Simpel.

Ik denk dat ik me niet heb ingehouden. Ik heb twee nieuwe tijdverdrijven opgepakt, en een oude nieuw leven ingeblazen. Op een score van nul, vind ik dat een lovenswaardige prestatie. Maar nu…. Nu heb ik een boot waar ik weliswaar graag mee vaar, maar die ook een bron van zorgen is. Vandaag wilde ik gaan varen, maar was te moe om de weg op te gaan naar de boot. Overmorgen dan maar? Dan is de weersverwachting ook gunstig. Maar de volgende dag heb ik het andere, nieuwe tijdverdrijf op het programma staan. En na een dagje boot ben ik zo vreselijk moe dat ik tot niets anders meer kom.
Dan de oude hobby. Ik wierp mij op om voor een evenement iets te maken. Leuk. Daar had ik zin in. Iets soortgelijks had ik jaren geleden ook gedaan, en het toen leuk gevonden. Dit keer wordt het door heel andere mensen georganiseerd, en dan ook nog in de zomervakantie. Van enige planning is geen sprake, want bijna iedereen is op vakantie. Alles lijkt op het laatste moment aan te zullen komen. Ook al waarschuw ik daarvoor, men lijkt zich geen zorgen te maken. Ik wel. Want ik ben te moe om in de laatste 14 dagen nog bijna alles te kunnen doen.

De oplossing voor mijn moeheid zou zijn dat ik leuke dingen ging doen. Nu is het leuk van die dingen er snel af als blijkt dat ik tegen mijn moeheid aan loop. Ik trek het niet. Ook niet zoveel leuks. Ik zou er energie van moeten krijgen. Dat is tot op zekere hoogte ook zo. Op het moment van de activiteit zelf krijg ik die energie ook wel. Maar die energie moet uit hetzelfde vaatje getapt worden als waar elke andere activiteit, inclusief wakker blijven, zijn energie uit moet krijgen. En zo komt het steeds vaker voor dat het vaatje leeg blijkt te zijn. Vroeger had ik nog een reserve om op terug te vallen. Hoe vaak ik niet tijdens reisvakanties uit dat reservevaatje heb gesnoept om alles draaiende te houden…. Maar ook die reserve is nu op. Als een accu die nog niet helemaal leeg is, maar wel te ver ontladen om nog aan te kunnen drijven waar hij voor bedoeld is. Je klikt het lampje aan, maar het gaat onmiddellijk ook weer uit bij gebrek aan energie.

Zo word ik ‘s ochtends te vroeg wakker, terwijl ik me afvraag hoe ik al dat “leuks” nog voor mekaar moet krijgen. Zelfs al gaat het maar om 1 ding tegelijk, en lijken er genoeg dagen over om rust te houden, wat ik mis is de energie, de lust, de zin en het optimisme. Ik ben nog meer dan voorheen vooral te moe.

6 reacties op “Te moe

 1. Herkenbaar! Soms kan het even opknappen met een boeiend boek of positieve contacten of stilte en genieten van zon of kopje koffie. Het is heerlijk om s avonds weer te mogen slapen. Daar kan je dan weer naar uitzien…

 2. Wat naar voor je dat je zoveel last hebt van moeheid en somberheid. Ik heb daar ook al lang last van. Ik weet dat het jou misschien niet helpt, maar ik wil toch deze tip met je delen, die interval rusten heet.
  Je bent dan steeds even actief en gaat na de activiteit een half uurtje of uurtje liggen of zitten, wat je liever hebt. Dit kun je een aantal keren per dag doen.
  Op die manier krijg je genoeg rust en bij elkaar opgeteld kun je ook wat doen op een dag.
  Veel sterkte nog en neem geen genoegen met een behandeling waar je niet tevreden over bent!

 3. Hoi Tamara.
  Goeie tip. Dankjewel. Ga ik proberen. Dat zal me nog niet makkelijk vallen, want ik ben toch iemand van: nog even dit, nog even dat. Vandaag ook weer. Pas als ik echt stil val, merk ik hoe moe ik ben.

 4. Jij probeert echt alles uit en lijkt op een repeterende breuk.
  Maar je weet van volhouden en zelfspot en daar heb ik oprecht bewondering voor! Petje af!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *