Op zijn paasbest

10 april 2017Geschreven door: Tonna

Ik woon samen met mijn poes Mosje en dat betekent dat we ook alle feestdagen met elkaar doorbrengen. Met die opgelegde dagen heb ik niet veel maar als ik nergens aan mee doe zet ik mezelf automatisch buiten spel. Daarom vieren we deze dagen wel maar een beetje anders. Over Kerst heb ik het al eens gehad maar niet over Pasen de dag van de eitjes en de hazen. Verschillende mythes en rituelen vormen een kluwen waaruit de paashaas is ontstaan.


Waar komt ons Paasfeest vandaan?
De paashaas is een niet- godsdienstige symbool van het originele christelijke paasfeest. Er bestaan zoveel variaties over het ontstaan van het Paasfeest dat ik maar blijf geloven in mijn eierenfeest.

 

Dit jaar kocht ik al vroeg van alles maar op de dag vóór Pasen ontdekte ik dat ik nog een massa chocolade- eieren van vorig jaar had. Die heb ik de avond ervoor in de douche en in bed verstopt. Onder het varken op de vensterbank en overal waar iets op- in of achter kon legde ik een paasei. Op de laptop zette ik een foto van vorig jaar en dat was de Paasfoto van Mosje.
Omdat op eerste Paasdag alles gesloten was had ik met passen en meten drank in de brievenbus gepropt omdat ik wist dat alle winkels dicht waren. Op = op en Pasen zonder alcohol is als een lege eierdop.

 

Als onbijt at ik een broodhaantje met boter en een ei met een mutsje op en Mosje had haar eigen menuutje. Veel verder zijn we niet gekomen.

 

Eerste Paasdag viel op zondag en en alles was gesloten omdat mensen Pasen vierden totdat ze erbij neervallen.
Daarom hebben ze er mogelijk twee dagen voor nodig. Ik ben de stad ingegaan en er liepen heel wat mensen die verloren om zich heen keken. Ik kan geen twee dagen eieren herdenken terwijl ik er aan één al m’n handenvol heb.

 

Feestdagen kunnen leeg zijn als een nest zonder eieren.

11 reacties op “Op zijn paasbest

 1. Mooi geschreven. En herkenbaar. Zelfs met een superleuk gezin is Pasen voor mij net als een zondag leeg. Aan elke feestdag kleeft voor mij een of meerdere nare herinneringen. Ik probeer te doen alsof ik een super vlotte mams ben. Zoek enthousiast mee met de kinderen en verf een dozijn blauwe eieren tot vrolijke lachebekkies. Maar Van binnen sterf ik elke minuut een beetje. Steeds vul ik m’n glas wijn stiekem bij zodat de fles steeds leger wordt en ik heel lang met mijn eerste glas bezig ben. Pasen, het feest van de opstanding. Goede vrijdag de kruisiging. Stille zaterdag de dood. Voor mij waren het dagen waarop de kerk nog meer slachtoffers kon maken.
  Dat xijn mijn feestdagen… Lachen en de perfecte mama spelen en van binnen vechten voor mijn leven en walgen van die man aan het kruis. Waar was hij?

 2. Ik ben altijd blij als de feestdagen weer voorbij zijn…. Ik probeer ze over te slaan, al ontkom je er in winkels e.d. niet aan. Met Pasen heb ik wat minder moeite, dan met Kerst en Oud en Nieuw. En ik probeer te genieten van het feit, dat ik kan doen wat ik wil en geen verplichtingen meer heb.

 3. Ha Tess.
  Ik had het best goed geregeld maar 3 dagen alleen zijn voor mij te lang.
  Vooral als er miscommunicatie met m’n moeder op leeftijd is.
  Dank voor je belangstelling.
  En jij?

 4. Wat had je geregeld om de dagen door te komen? Vervelend ruzie met je moeder. Ik heb zware dagen gehad. Maar heb 2 vd 3 dgn gewerkt dus een welkome afleiding.
  We hebben het weer overleeft. Op naar pinksteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *