Eigen schuld, dikke bult

10 juli 2019Geschreven door: AutiBert

Op Facebook zag ik een aanbod van een gratis e-book over hoogbegaafdheid. Ik ben een rasechte Nederlander, opgevoed dat je niets moet laten lopen als het gratis is. Van mijn grootmoeder werd eens gezegd dat ze nog een drol zou afhalen als die gratis is. Ik vulde de benodigde velden in en kreeg het e-book.

Denk ik dat ik hoogbegaafd ben? Eigenlijk niet. Ik heb de diagnose autisme gekregen. Die past weliswaar goed bij mij – helaas – maar als ik die gratis kan inruilen voor “hoogbegaafd”, dan laat ik me dat geen twee keer zeggen. Bovendien had ik al eens eerder in dat sociale medium gelezen over een therapeut die meent dat de diagnose autisme vaak onterecht wordt gesteld, terwijl er van hoogbegaafdheid sprake is. Als ras-twijfelaar kan ik dan niet weg blijven van dit soort discussies.

Natuurlijk stond ik nu in een mailinglijst en kreeg ik e-mail op e-mail met adviezen, en met nog een gratis aanbod. Dit keer voor een workshop. Op de opgegeven dag nestelde ik mij voor de computer en volgde een uur lang het verhaal van de naar eigen zeggen hoogbegaafde vrouw die haar draai en zin in het leven had gevonden. In het kort kwam het er op neer dat ik vooral trainingen van duizenden euro’s bij haar moest gaan volgen om mijn levensdoel te bereiken en zo te voorkomen dat ik op mijn sterfbed alleen maar spijt zou hebben van wat ik niet bereikt had in het leven. Een enorm schuldgevoel werd de deelnemers aan de workshop dus aangewreven, dat was af te kopen door peperdure trainingen. Ik moest toegeven dat ZIJ het in ieder geval goed voor elkaar leek te hebben. Het doet denken aan de “aflaten” die je in de Middeleeuwen kon kopen van de katholieke kerk. Ook die waren bepaald niet gratis.

Dit brengt mij in verwarring. Therapeuten doen al vele jaren moeite mij het inzicht te geven dat het niet nodig is om een hoger doel in het leven na te streven. Dat het de meesten van ons nou eenmaal niet gegeven is om een hoger doel te behalen. En dat ik tevreden moet zijn met het leven van mijn leven zoals dat nu is, maar dan liefst met zo min mogelijk stress en ontevredenheid.

Aan de andere kant staan deze en andere trainingen (ook “Creatief Leven”) die stellen: alles is bereikbaar en haalbaar, je moet het alleen maar durven dromen. Zodra je je instelt op het behalen van dat hogere doel in je leven, zal het in je schoot vallen. Jim Carrey verkondigt eenzelfde boodschap in diverse YouTubefilmpjes. Wereldwijd zijn en worden duizenden trainers rijk met het verkopen van deze weg naar succes. Er zijn mensen voor wie dit inderdaad haalbaar is. Het is “The American dream”: als je hard werkt en het echt graag wil, dan krijg je het succes dat je zoekt. Elon Musk, Mark Zuckerberg, Donald Trump, Richard Branson, om er maar een paar te noemen. Mark Rutte hoort vast ook in dit rijtje.

En nu terug naar de werkelijkheid van mijn huiskamer, waar ik op de bank tv zit te kijken omdat ik te moe ben om iets anders te doen. De adviezen die ik kreeg om dingen te gaan doen die ik leuk vind, omdat ik daar energie van zou krijgen, hebben me vooral heel veel energie gekost. Zoveel dat ik nu nauwelijks genoeg heb om boodschappen te doen. En dus krijg ik nu ook het dringende advies om me naar die chronische vermoeidheid te schikken. Accepteren dat dit het leven is dat ik heb, en daar tevreden mee zijn. Een groter contrast met de gratis Facebookadviezen is er niet.

Waar ik vooral mee blijf zitten, is het gevoel dat het mijn eigen schuld is dat ik chronisch vermoeid ben, dat ik als autistisch bestempeld word, dat ik uitgeput op de bank zit in afwachting van buitentemperaturen waarin mijn lichaam weer functioneren kan. Ik doe het me immers allemaal zelf aan? Eigen schuld, dikke bult. Had ik maar mijn droom achterna moeten gaan.

Dat ik daar misschien hulp van anderen bij nodig heb die ik vaak genoeg zocht maar onvoldoende kreeg, is volgens de trainers een smoes. Het ligt allemaal alleen maar aan jezelf.  Eigen schuld, dikke bult.

En die bult wordt steeds maar dikker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *