De chaoot thats me..

14 augustus 2020Geschreven door: Noa

Oooooooo spannend, nadat ik mijn eigen intro schreef dacht ik, en nu.. Waar schrijf ik als eerste over, ik wil zoveel schrijven, mijn hoofd loopt over, hoe zorg ik dat ik het netjes en overzichtelijk houd. Ik ga per blog over een onderwerp schrijven. Laten we deze blog dan gebruiken om mijn chaotische hoofd nu al te legen, en een kijkje te geven hoe het gaat in mijn hoofd (al weet ik dat soms ook niet).

Ik ben altijd al chaotisch geweest, hou van lijstjes en hou erg van structuur. Ik wil graag weten hoe laat we weggaan en eigenlijk hoe laat we weer van iets naar huis gaan. Niet dat ik er dan geen zin in heb, maar meer voor mijn overzicht. Als we op vakantie gaan, maak ik lijstjes. Ja meerdere, omdat ik een lijstje maak van wat er in de koffers moet, een lijstje met dingen die ik nog moet regelen, en dan een lijstje met boodschappen. Zo heb ik één keer in de zoveel tijd ook een lijstje dat ik volklad met dingen die ik dan in huis wil doen. Dit geeft overzicht en ik hoef het niet te onthouden. Dus weer ruimte in mijn hoofd. Mijn man word er soms gek van, “laat het los, zegt hij dan”, komt goed. “waarom moet je dat opschrijven?” Nu laat hij me maar en pakt hij zijn eigen koffer in.
Verder hou ik 2 agenda’s bij, een op mijn telefoon en een familiekalender die voor ieder een rij vakjes heeft. Zo fijn!

Verder is het zelden rustig in mijn hoofd, altijd het gevoel dat ik nog zoveel moet doen, maar als je me vraagt wat dan, weet ik het niet. Dus als ik het opschrijf is het voor mij duidelijk en tastbaar.

Terwijl ik dit schreef, heb ik een was in de wasmachine gedaan, mensen geappt, yoghurt gegeten(eigenlijk ben ik er mee bezig), de tv staat aan en de stofzuiger staat in het midden van de woonkamer. Die valt me nu ineens op, en moet ik mezelf weer eens uitlachen…. Hé de deur gaat, en m’n nieuwe telefoon is binnen. En twijfel of ik eerst m’n blog afschrijf, of de nieuwe telefoon eerst in de oplader doe en laat opladen. Nou, de telefoon zit erin, en de blog verdwijnt naar de achtergrond. Op de tv is nu een quiz bezig en ik hoor een vraag waar ik het antwoord op weet.

Mensen kennen mij al wel als chaotisch persoon, soms is het heel erg, en heb ik er heel veel last van, soms ben ik alleen en dan laat ik het maar, zorg dat alles gedaan is waar ik aan begonnen ben aan het eind van de dag. Als man en kind thuis zijn is het soms ook minder of hou ik me in, maar vaak laat m’n man me maar gewoon mijn gang gaan en zegt niks.

Is dit iets wat meerdere mensen hebben? Ik ken wel mensen die gek zijn op lijstjes, en die doen het ook om bepaalde dingen niet te vergeten, maar zijn verder niet chaotisch.

3 reacties op “De chaoot thats me..

  1. Chaos is natuurlijk, speels en verrassend. Chaos wekt verbazing en verwondering. Met ons verstand creëren we orde in de chaos. Dat is handig om te functioneren in onze denkwereld. We benoemen de chaos met woorden en denkbeelden. En die lijsten we in. Doorschieten in lijstjes maken, wordt een probleem genoemd in de denkwereld. Maar in chaos heb je geen weet van problemen. Chaos is natuurlijk, speels en verrassend. Mens zijn is iets om dankbaar voor te zijn.

  2. In reactie op Peter: Ja, dat zal allemaal wel, maar je begrijpt klaarblijkelijk niet haar probleem. Het gaat over het ervaren van chaos die het functioneren problematisch belemmert.
    Ik herken het verhaal enorm, en elke dag is alsof ik weer door een zee moet zwemmen met honderden golven die iets van me vragen. De chaos is zo groot dat het overprikkeld, overspoeld en verlamd.

  3. Even een reactie voor jullie beide. Sjaan ja je snapt precies wat ik bedoel. Hoe ga jij hiermee om?

    @peter Chaos is natuurlijk, speels en verrassend. Mens zijn is iets om dankbaar voor te zijn. maar als het teveel is is de verrassing eraf en dankbaarheid ook minder….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *