Complimenten en ‘dank je wel’ zeggen

12 juli 2017Geschreven door: Lies

Afgelopen weken kreeg ik op de één of andere manier heel veel lieve berichtjes en complimenten toegestuurd. Aan de ene kant vind ik dat natuurlijk super lief, maar aan de andere kant word ik er helemaal kriebelig van.

Veel dingen geloof ik niet… Dit is geen nieuws. Ik wist dit al lang van mezelf. Maar omdat het nu opeens zoveel complimenten waren werd ik er meer mee geconfronteerd. Ik weet dat ik gewoon ‘dankjewel’ moet zeggen, maar vaak komt dat niet eens in mij op op dat moment.

Oorzaken
Omdat ik weet dat ik niet de enige ben die hiermee worstelt, ging ik op onderzoek uit. Onderstaande zin was echt een openbaring voor mij. Het verklaart voor mezelf een hele hoop, ondanks dat het ook confronterend is.

“Eén van de grootste factoren die meespelen in het al dan niet houden van het krijgen van lovende woorden, is de manier waarop we naar onszelf kijken (je zelfbeeld).”

Eigenlijk is het best een logische verklaring. De complimenten die je krijgt komen, als je een negatief zelfbeeld hebt, niet overeen met jouw waarheid. Als jij jezelf lelijk vindt is het niet raar dat je niet gelooft als iemand anders zegt dat hij of zij jou mooi vindt. De mate waarin we openstaan voor complimenten is dus eigenlijk een weerspiegeling van ons gevoel van eigenwaarde.

Andere oorzaken die mee  kunnen spelen:
– Je hebt in je jeugd niet geleerd om om te gaan met het krijgen van complimenten.
– Je bent heel perfectionistisch waardoor complimenten vaak niet overeenkomen met de eisen die je aan jezelf stelt.

Onbeleefd
Compliment: Wat heb je een leuk jurkje aan, staat je goed!
Antwoord: Nou, ik vind jouw jurkje veel leuker…

Compliment: Wat ben jij creatief.
Antwoord: Dat valt wel mee hoor.

Compliment: Wat zit je haar mooi!
Antwoord: Dankjewel, maar ik heb net m’n haar gewassen, dus dat is logisch.

Compliment: Wat heb je mooie cijfers gehaald dit blok..
Antwoord: Nee hoor, dat lijkt maar zo. Ik heb ook een 6 gehaald.

Herkenbaar? Ik ben echt een ster in het diskwalificeren en bagatelliseren van complimenten. Of ik daar trots op moet zijn weet ik niet. Het is namelijk eigenlijk best wel onbeleefd. Hiermee zeg je eigenlijk dat degene liegt, dat zijn mening niet waar is.

Tips om te ontvangen
Maar hoe kun je dan wel complimenten ontvangen? Ten eerste is belangrijk dat je je bewust wordt van je standaard afwijzende gedachten. Pas dan kun je ze pas namelijk verwisselen voor het ene magische woord: Dankjewel! Waarschijnlijk voelt het in het begin nog niet natuurlijk en (een beetje) ongemakkelijk. Bedenk je dat dit na een tijdje minder zal worden. Wat ook nog misschien helpend is, is om te bedenken dat ze het altijd goed bedoelen. Daarnaast heeft iedereen een verschillende mening, maar dat betekent niet dat één daarvan fout is.

Ik oefen ondertussen lekker door,  doe je mee?

6 reacties op “Complimenten en ‘dank je wel’ zeggen

 1. Nederlanders blinken net uit in het geven van complimenten.
  Als je zelfbeeld al geknakt is en je krijgt een overduidelijke compliment over je haar dat gewoon hetzelfde zit zou ik het tegenovergestelde geloven.
  Mens wat zit je haar afschuwelijk!
  Jij ook?
  Ligt het dan aan mij of aan ‘ De Nederlander’?

  1. Nee ondanks mijn geknakte ziel zou ik niet denken dat mijn haar vreselijk zit
   Mensen bedoelen dat ook echt niet ,mensen vinden je haar echt leuk zitten .
   Het kan toch zijn dat je net een nieuwe heerlijke voedende creme gebruikt hebt met je haar wassen waardoor er net een mooie glans is ontstaan die vind jij gewoon het stond op de fles dus whatever maar een ander ziet het en benoemt het,dat is eigenlijk ook het enigste wat er gebeurde wat zit je haar mooi meer niet, het kon ook een vraag zijn lopen je nieuwe schoenen lekker
   Ook ernstig geknakte zielen zoals ik en jij moeten leren vertrouwen hebben anders durven mensen ook compleet niets meer tegen ons tezeggen want ja we begraven acuut het compliment na hem in elkaar gestampt tehebben dus geef ons die niet hoe durf je
   Ieder mens geknakt of gekneusd heeft op zijn tijd een welgemeende compliment nodig het is alleen wat doe jij/ik ermee
   Ik leer mijzelf dankbaar tezijn dat iemand zomaar iets liefs tegen mij zegt ,ik leer dat ik de moeite waard ben om er temogen zijn ,ik leer vechten tegen trauma,s uit het verleden alleen nou echt hoor zou dit godsonmogelijk zijn dus als iemand zegt wat ben ik trots op jou voel ik mij van binnen gelukkig worden ben ik diegene dankbaar dat ze dat tegen mij gezegd heeft, diegene ziet mijn strijd en mijn maar willen volhouden
   Deze dingen heb ik niet mee gekregen in mijn opvoeding maar wat wil IK ze graag leren ik sta er open voor
   Wees lief voor jezelf , je bent het waard

 2. Ha lies die complimenten heb je echt verdiend. Wat ik van je lees zit goed in elkaar en vanuit je hart. Dat geeft ook dat je allerlei complimenten ontvangt…omdat je een liefdevol persoon bent met hele mooie kanten. En schrijverstalent… Al wil je het niet horen:)

  1. Pfff. Nou moet ik dankjewel zeggen haha. Maar oprecht vind ik het echt een lief berichtje van je, al vind ik het moeilijk te accepteren dat het om mij gaat.

 3. Beste Lies
  ik vind het ook best wel moeilijk complimenten tekrijgen en waarom omdat ik die als kind nooit gekregen heb het is nieuw het is zo raar ,waarom een compliment wat deed ik dan vroeger als kindje verkeerd ik kan enorm lang nadenken waarom ik op een moment ineens een compliment krijg
  Ik heb bij een hele lieve behandelaar geleerd wat het betekend en kan het soms nu ook plaatsen ook eerlijk gezegd echt gebruiken als steun
  Wat ik veel erger ervaar is het sorry zeggen het sorry zeggen omdat ik tijdens de therapie in paniek raak het overstuur op een rennen zet doordat ik in een herbeleving kom andere laat schrikken dus wel voor mijn gevoel sorry moet zeggen maar hoeveel sorry,s heb ik daardoor al niet gezegd het zullen er duizenden zijn geweest het zijn wel gemeende sorry,s aan anderen ik vind het enorm naar dat anderen schrikken van mijn paniek maar er zit zoveel trauma achter in mijn leven die dit veroorzaken , maar er is in mijn hele leven nog nooit 1x sorry tegen mij gezegd sorry lief kindje dat ik jou in mijn woede voor niets sloeg ,sorry kindje dat ik jou verwaarloosd heb ,gekleineerd heb mishandeld heb misbruikt heb sorry sorry sorry dit had echt nooit mogen gebeuren die sorry die ik heb nooit heb gekregen kan nooit vergeten wat er gebeurd is maar kan wel die ander helpen dat je dit bij een kindje nooit mag doen
  Dus al heb je je leven lang nooit geen sorry gehad kies ik nu liever voor een wel gemeende compliment iemand die ineens schrijft of zegt dat zij met je meeleeft ,om mij geeft ,gewoon in je hart komt zitten, waar je ineens een mooie vlinder kaart van krijgt over de post uit het niets terwijl je die dag juist zo verdrietig was en dit gebaar eigenlijk zooooooo welkom was
  Zoveel waardevoller is dan diegene die jou zo,n mooi compliment geeft dan de gene die nooit sorry heeft gezegd voor zijn daden
  Een compliment is geen oordeel een compliment is iets om teplaatsen in je hart het tekoesteren en vooral het tegebruiken in moeilijke tijden een arm om je heen die je nooit eerder hebt gehad
  Een compliment is het mooiste wat je kunt krijgen in het nieuwe leven waar we aan begonnen zijn hier na een strijd van vroeger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *