Tuin voor cliënten van Rintveld geopend

6 juli 2021

Even tot rust komen tussen zoemende bijen, een handje aardbeien oogsten of een bosje bloemen plukken voor op de afdeling; cliënten van Rintveld kunnen hiervoor terecht in een speciaal voor hen aangelegde tuin die vandaag werd geopend. Het initiatief voor de aanleg is genomen door een cliënte van Altrecht. “Het werken in de tuin op het terrein in Zeist heeft mij erg geholpen in mijn herstel”, vertelt ze. “Natuur oordeelt niet, ik vind er rust en het helpt mij om op momenten van verwarring en onrust weer in contact met mezelf te komen. Dit is een ervaring die ik anderen ook gun.”

 

Samenwerking
De tuin is aangelegd in samenwerking met WIJ3.0 en Hago Zorg. Hago Zorg leverde naast een schapenhek ook de mankracht en plaatste tijdens een teambuildingsactiviteit zowel het hek als een deel van het pad. WIJ3.0 zorgt als aanbieder van dagbesteding en arbeidsmatige activering voor het onderhoud van de tuin en heeft alle aanplant en het schuurtje geleverd. Cliënten van Altrecht kunnen via hun afdeling of met een WMO van hun gemeente bij WIJ3.0 terecht. De Cliëntenraad van Altrecht ondersteunde de aanleg en is enthousiast over de soepele samenwerking en de snelle realisatie van de tuin. Zij zien het als één van hun doelen om dit soort initiatieven van cliënten te faciliteren.

De tuin
De tuin meet ruim 200 vierkante meter en heeft naast een moestuingedeelte ook een kruidencirkel, een vijftal fruitbomen, een pluktuin voor kleinfruit en een vak vol snijbloemen. Ook zijn er plekjes gemaakt om te zitten en is er een klein schuurtje voor de opslag van materiaal. Ondanks dat de tuin nog jong is doet de tuin al voorzichtig haar werk; de eerste kroppen sla zijn geoogst en cliënten weten de nieuwe tuin steeds vaker te vinden. “Ik sta hier vol trots en hoop dat anderen net zo kunnen genieten van deze plek als ik”, zegt de initiatiefneemster. “Al is er één iemand voor wie de tuin wat doet. Dat is het dubbel en dwars waard.”