Studiemiddag voor hulpverleners: Compassie voor de hulpverlener – 29 mei 2018

1 mei 2018

Op 29 mei vindt de studiemiddag ‘Compassie voor de hulpverlener’ plaats. Tijdens deze studiemiddag wordt aandacht besteed aan de waarde en de beoefening van mindfulness en (zelf)compassie, in theorie en in praktijk. Frits Koster, mindfulnesstrainer en auteur van diverse publicaties, verzorgt de plenaire lezing en een van de workshops.

Compassie kan gedefinieerd worden als het vermogen tot sensitiviteit bij pijn en lijden, zowel dat van onszelf als dat van anderen. Het gaat samen met de wens pijn en lijden te verlichten en de uitdaging daarin verantwoordelijkheid te nemen. Het is een algemeen menselijke eigenschap, die bij ieder in aanleg aanwezig is, maar die vaak om allerlei redenen niet tot bloei gekomen is. Gelukkig kan compassie (net als mindfulness) door beoefening ontwikkeld en verdiept worden.

Beoefening van zelfcompassie is niet egocentrisch maar zorgt voor een gezonde relatie met onszelf en voor een grotere empathie en openheid naar anderen toe.
Juist ook voor hulpverleners blijkt de beoefening van mindfulness en zelfcompassie van grote waarde te zijn. Het werken met mensen gaat immers niet zelden gepaard met ‘empathiemoeheid’ en een tekortschietende zelfcompassie.

Aanmelden
Deelnemen is kosteloos; mail naar academie@altrecht.nl om je in te schrijven. Niet bij Altrecht werkzaam, wel in de GGZ en interesse in deze middag? De inschrijving is nu ook voor externe collega’s toegankelijk.
Vragen over het programma? Eva Ouwehand, erkend mindfulnesstrainer, is vanuit het team geestelijke verzorging bij de studiemiddag betrokken. Zij is bereikbaar via e.ouwehand@altrecht.nl / 06 29 04 51 52.

De inloop op deze middag is vanaf 13.00 uur; het programma start om 13.30 uur en duurt tot 17.00 uur en vindt plaats in de Kapel in Zeist. Twee weken voor aanvang van de middag ontvang je een uitnodiging met de adresgegevens.