Martijn werd bij Altrecht Persoonlijkheidsstoornissen behandeld volgens een nieuw, succesvol model

1 april 2019

 

 

Martijn werd bij Altrecht Persoonlijkheidsstoornissen behandeld volgens een nieuw, succesvol model.

Martijn heeft een persoonlijkheidsstoornis waarvoor hij ruim twintig jaar allerlei therapeuten bezocht. Zijn leven ging op en af, maar na de financiële crisis raakte hij zowel psychisch als praktisch diep in de problemen. Nu, na anderhalf jaar therapie bij Altrecht, kan hij eindelijk zeggen dat zijn leven in rustiger vaarwater is geraakt. Martijn werd bij Altrecht behandeld volgens het nieuwe, succesvolle GIT-PD model.

Martijn: “Ik heb veel inzicht gekregen in wat ik heb, waarom ik bepaalt gedrag vertoon en waar dat vandaan komt. Bij eerdere therapieën ontbrak dat inzicht, dat heb ik echt gemist.

Het juiste adres
Ten tijde van alle problemen bezoekt Martijn eens in de twee, drie weken een psycholoog. Die vindt uiteindelijk dat Martijn bij hem niet meer aan het juiste adres is en dat hij andere, intensievere hulp nodig heeft. Zo is Martijn bij Altrecht terecht gekomen. De therapie die volgde, duurde zo’n anderhalf jaar. Het was een intensief traject. Een belangrijk kenmerkend aspect van GIT-PD is dat alle problemen van de patiënt aangepakt worden. In het geval van Martijn betekent het dat hij wordt ondersteund bij de aanpak van zijn schulden en het zoeken naar geschikte, betaalbare woonruimte. “Ik had zelf ook al een paar keer bij allerlei instanties aangeklopt, maar ik werd van het kastje naar de muur gestuurd. De maatschappelijk werker heeft toen een paar telefoontjes gepleegd en toen kwam er wel beweging in de zaak. Dat was voor mij opnieuw een bevestiging dat ik bij Altrecht aan het juiste adres was met mijn problematiek.”  Lees hier het hele verhaal van Martijn.

Over de methode
Ook al blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat specifieke psychotherapeutische behandelingen effectief zijn, in de praktijk zien we dat veel patiënten deze niet (of niet in de juiste dosering) krijgen. En de meer reguliere sociaal-psychiatrische behandeling die ze wel krijgen is vaak weinig effectief. Om die reden heeft het Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen in samenwerking met Altrecht en andere experts een model ontwikkeld voor kwalitatief goede en kosteneffectieve zorg voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis. GIT-PD, Guideline-informed treatment – Personality Disorders, bevat bewezen werkende kenmerken van specialistische psychotherapeutische behandelvormen en is geïntegreerd met sociaal psychiatrische behandelvormen.

Het werkt
Binnen Altrecht Persoonlijkheidsstoornissen bewijzen vijf, in de afgelopen jaren opgerichte, teams dat het model echt werkt. Hoe het model in de praktijk kan worden toegepast, deelt Altrecht in het boek GIT-PD in de praktijk. Dit boek is geschreven voor en door professionals.

Congres 7 juni
Wilt u kennismaken met het GIT-PD model? Kom dan op 7 juni naar het conges dat Altrecht Persoonlijkheidsstoornissen in samenwerking met het Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen organiseert in Utrecht.

Per 1 april 2019 wordt de naam SCM vervangen door GIT-PD.