Leonie Burggraaf werkt op verschillende fronten aan openheid over psychische aandoeningen

24 juli 2019

Het is 8 maart 2018 wanneer Leonie naar de huisarts gaat met somberheidsklachten. Het was niet de eerste keer dat ze hierover in gesprek ging met de huisarts. Toch was het deze keer anders, want tijdens het gesprek kreeg ze te horen dat ze zich per direct ziek moest melden. In de gesprekken daarna kwam al snel de diagnose: Depressie.

Dat was ook het moment dat ze niet meer om de waarheid heen kon draaien. Voor het eerst in jaren voelde ze dat er geen andere optie was dan de waarheid te vertellen. Het feit dat iedereen om haar heen dacht dat ze gelukkig was, is direct ook de reden waarom ze jarenlang in stilte vocht tegen haar somberheid. Het willen voldoen aan maatschappelijke eisen en verwachtingen was sterker dan eerlijk durven zijn over haar mentale gezondheid.

Dit is een belangrijk keerpunt in haar leven, want ze besluit dat ze open en eerlijk wil zijn over haar eigen gezondheid. Ze heeft onder haar eigen naam een platform opgericht waar ze regelmatig schrijft over haar eigen proces en mentale gezondheid.
Eind vorig jaar is ze gestart met het uitwerken van de allereerste collectieve social media challenge van Nederland. Op donderdag 10 oktober lanceert de campagne #IkbenOpen om mentale gezondheid weer bespreekbaar te maken. Ook schrijft ze aan haar persoonlijk ‘sprekend’ theaterstuk: ‘Gewoon Leonie’.

Sinds juni van dit jaar volgt Leonie deeltijd schematherapie bij Altrecht Persoonlijkheidsstoornissen. Hierover schrijft zij iedere donderdag een persoonlijk artikel over haar zoektocht en ontwikkeling naar mentale gezondheid, persoonlijke inzichten en haar zoektocht naar authenticiteit.

Kijk voor meer informatie over bijvoorbeeld de campagne ‘IkbenOpen’ en haar blogs op www.leonieburggraaf.nl.