Drie zorgeenheden Altrecht ontvangen opnieuw keurmerk TOPGGz

13 maart 2018

Drie zorgeenheden van Altrecht; Bipolair, Eetstoornissen Rintveld en Psychosomatiek Eikenboom ontvangen voor de derde achtereenvolgende maal het keurmerk TOPGGz. Dat betekent dat ze hoog specialistische zorg verlenen, wetenschappelijk onderzoek doen om te kunnen innoveren en hun kennis uitdragen.

 

In oktober 2017 zijn drie van de vier*) TOPGGz afdelingen van Altrecht gekeurd om te kijken of ze nog steeds het keurmerk ‘TOPGGz afdeling’ mogen voeren. De afdelingen Bipolair, Eetstoornissen Rintveld en Psychosomatiek Eikenboom hebben al acht jaar het keurmerk TOPGGz. Elke vier jaar beoordeelt de Stichting TOPGGz opnieuw of een afdeling nog voldoet aan alle criteria om zich TOPGGz te noemen. Om voor een keurmerk in aanmerking te komen moet een afdeling voldoen aan strenge criteria. Er worden eisen gesteld op het gebied van hoog specialistische en innovatieve patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek, opleiding en onderwijs. De toetsing wordt uitgevoerd door een onafhankelijke commissie.

Roxanne Vernimmen, psychiater en bestuursvoorzitter van Altrecht: ‘Het is geweldig nieuws dat onze TOPGGz-eenheden Eetstoornissen Rintveld, Psychosomatiek Eikenboom en Bipolair opnieuw het keurmerk TOPGGz hebben verdiend. Dat zegt veel over de enorme inzet van iedereen binnen deze zorgeenheden.’

Hoog specialistische zorg
De hoog specialistische zorg die geboden wordt door de TOPGGz afdelingen biedt uitkomst voor patiënten bij wie de tweedelijnszorg is vastgelopen of voor patiënten met meervoudige, zeer complexe problematiek. Dit betreft zo’n 5 – 10 procent van alle psychiatrische patiënten in Nederland. Door het keurmerk is het voor patiënten en verwijzers zichtbaar welke afdelingen deze erkende hoog specialistische geestelijke gezondheidszorg leveren en voor welke doelgroep.

De officiële uitreiking van het vernieuwde keurmerk zal op 27 juni 2018 plaatsvinden.

*) De vierde TOPGGz afdeling, het Altrecht Academisch Angstcentrum, heeft sinds 2011 een TOPGGz keurmerk en wordt in 2019 opnieuw beoordeeld.