‘Bewegend lichtje tegen suïcidale gedachten, nooit verwacht dat het zou helpen’

27 januari 2020

Altrecht werkt mee aan een onderzoek van de VU Amsterdam naar de nieuwe methode EMDT. De redactie van Nieuwsuur was nieuwsgierig naar deze methode en bracht op vrijdag 24 januari een item uit waarin een medewerkers van Altrecht uitleg geeft over de methode.

Zelfdoding is een ernstig volksgezondheidsprobleem. Soms kunnen mensen last hebben van herhalende en opdringerige beelden en gedachten aan zelfdoding (suïcidale intrusies). Deze beelden en gedachten kunnen de huidige behandeling (voor o.a. een depressie) hinderen. De VU onderzoekt nu of de nieuwe behandelmethode EMDT herhalende, indringende suïcidale beelden en gedachten kan aanpakken.

De eerste patiënten zijn positief. “Een lamp die heen en weer gaat die jou helpt. Dat is vreemd. Dat had ik nooit verwacht, maar mij heeft het dus echt geholpen”, vertelt een vrouwelijke patiënt in Nieuwsuur die de zogenoemde EMDT-behandeling bij Altrecht onderging.

Hoogleraar klinische psychologie Marcus Huibers die het onderzoek leidt, noemt de eerste resultaten “hoopvol” en “heel bemoedigend”. “Niet alleen nemen de beelden af, maar we zien ook dat de patiënten zich na een paar korte sessies minder slecht voelen. Dat hadden we bij zo’n kleine groep helemaal niet verwacht.” Huibers waarschuwt dat meer onderzoek nodig is om aan te tonen dat de behandeling echt effectief is.

Bekijk het item hier.