Altrecht is vanaf vandaag helemaal rookvrij!

1 oktober 2020

Vanaf vandaag, donderdag 1 oktober, zijn alle gebouwen en terreinen van Altrecht rookvrij. Dat wil zeggen dat niemand meer mag roken in en rond onze gebouwen en op onze terreinen. Daarmee ondersteunt en stimuleert Altrecht een gezonde leefstijl voor patiënten en medewerkers.

Voor medewerkers en leveranciers gold het rookverbod al sinds oktober vorig jaar. Nu dus ook voor patiënten, bezoekers en anderen. De maatregel wordt onder meer aangekondigd via de borden bij de toegang van onze terreinen.

Waarom hebben we nu een rookvrije omgeving?
Goede zorg en roken gaan volgens ons niet meer samen. Altrecht stimuleert daarom een gezondere levensstijl van haar patiënten, medewerkers en bezoekers. Niet roken betekent dat patiënten rookvrij behandeld kunnen worden en medewerkers rookvrij kunnen werken.

Ondersteuning
Wij willen onze patiënten ondersteunen op alle levensgebieden. Daarbij hoort ook het voorlichten over de schadelijkheid van roken, het motiveren om te stoppen met roken en het begeleiden daarbij. Dat is vaak moeilijk, want roken is een ernstige verslaving. En iedereen die wil minderen of stoppen met roken heeft hulp nodig die past. Want niet één roker is hetzelfde. Maar juist in de ggz is er voor patiënten veel gezondheidswinst te halen: minder somatische klachten die aan roken gelinkt zijn, een betere psychische gesteldheid en op den duur minder medicijngebruik.

Extra hulp
Patiënten die in de klinieken verblijven en om welke reden dan ook niet willen of kunnen stoppen met roken, kunnen dat doen buiten het terrein of, als dat om een of andere reden niet mogelijk is, op daarvoor aangewezen plekken uit het zicht van anderen en alleen op het eigen terrein van een kliniek. Patiënten die er over nadenken om te minderen of te stoppen met roken worden daarbij geholpen.

Meer informatie
Graag vragen wij uw medewerking om onze gebouwen en terreinen rookvrij te houden. Voor meer informatie en bruikbare tips over (stoppen met) roken, verwijzen wij u naar de 2 folders die wij speciaal over dit onderwerp hebben samengesteld. Vraag er gerust naar aan uw behandelaar.