Altrecht Academisch Angstcentrum werkt mee aan RTL-programma Mijn Leven in Puin

7 april 2016

Eén op de twintig mensen in Nederland is een problematische verzamelaar. In het RTL 4-programma Mijn Leven In Puin is te zien hoe deze verzamelwoede verstrekkende gevolgen kan hebben. Net als in het vorige seizoen werkt Altrecht ook nu mee aan dit programma door onder andere het bieden van psychologische hulp aan de deelnemers.

 

mijnleveninpuinVan gevaarlijke situaties in huis tot een leven in compleet isolement, waarbij de directe omgeving vaak dezelfde bittere conclusie trekt: de spullen, troep en zelfs vuilnis zijn belangrijker dan zijzelf. Vaak wordt gedacht dat met het opruimen van de woning het probleem weg is. De echte oplossing van de verzamelstoornis blijkt echter te liggen bij het bieden van psychologische hulp. Presentatrice Lieke van Lexmond staat samen met deskundigen van verschillende disciplines klaar om mensen met een verzamelstoornis voor de lange termijn te helpen. Dit doet zij o.a. met psychologe en hoarding-expert Jory Schoondermark (voormalig medewerker Altrecht).

Het Altrecht Academisch Angstcentrum ondersteunt Jory Schoondermark in de vorm van supervisie en behandeling achter de schermen van patiënten tijdens de opnamedagen. Jory verzorgt ook nazorg na de opnamedagen tot patiënten in de reguliere GGZ in hun woonregio overgenomen kunnen worden. Marjolijn ondersteunt hierin zo nodig: ‘Wat we merken is dat het intensief behandelen bij mensen thuis, in plaats van op de poli, werkt. Door thuis intensiever te behandelen kunnen patiënten sneller beslissingen nemen wat wel of niet weg kan, doordat ze in dit proces blijven. Dit geeft resultaat. Een ander belangrijk element bij de behandeling is het vroegtijdig betrekken van de sociale omgeving. De mentale ondersteuning is belangrijk voor patiënten evenals een paar extra handen om te helpen met opruimen.’

In juli 2016 brengen Marjolijn Korteweg en Marijda Fournier (gz-psycholoog, gedragstherapeut Altrecht Academisch Angststoornis) een boek uitgebracht over de behandeling van een verzamelstoornis.

‘Mijn Leven In Puin’ is sinds enkele weken te zien om 20.30uur bij RTL 4 op woensdagavond .