Altrecht Academisch Angstcentrum krijgt opnieuw TOPGGz Keurmerk

4 oktober 2019

Het Altrecht Academisch Angstcentrum heeft vandaag, 3 oktober, voor de derde achtereenvolgende maal het TOPGGz keurmerk verkregen. Dat betekent dat deze zorgeenheid hoog specialistische geestelijke gezondheidszorg verleent, wetenschappelijk onderzoek doet en kennis uitdraagt om de behandeling te kunnen innoveren.

In mei is het Academisch Angstcentrum gevisiteerd om te beoordelen of het nog steeds het keurmerk ‘TOPGGz afdeling’ mag voeren. De zorgeenheid heeft al acht jaar het keurmerk TOPGGz, maar elke vier jaar wordt er opnieuw getoetst door een onafhankelijke commissie. Om het keurmerk te krijgen, en te behouden, moet worden voldaan aan strenge eisen op het gebied van hoog specialistische en innovatieve patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek, opleiding en onderwijs. Ook tussen de toetsingsmomenten in wordt er op toegezien dat een TOPGGz behandelcentrum  aan de criteria blijft voldoen.

Met deze goedkeuring behoudt Altrecht haar vier TOPGGz afdelingen: naast het Academisch Angstcentrum hebben Altrecht Bipolair, Eetstoornissen Rintveld en Psychosomatiek Eikenboom het TOPGGz keurmerk. Deze drie zorgeenheden hebben al in 2017 voor de derde keer het keurmerk verworven.

Mariëlle Ploumen, psychiater en bestuurder van Altrecht: ˈHet is fantastisch dat ons Academisch Angstcentrum opnieuw het keurmerk TOPGGz heeft ontvangen. Het is zeer verdiend en een beloning voor de enorme inzet van iedereen binnen deze zorgeenheid. Een mooie stimulans om enthousiast en vol ambitie verder te gaan.ˈ

TOPGGz-keurmerk
TOPGGz kent het keurmerk toe aan topklinische afdelingen die kunnen aantonen dat zij hoogspecialistische patiëntenzorg combineren met het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden, wetenschappelijk onderzoek en structurele kennisoverdracht. Deze afdelingen (expertisecentra) bieden uitkomst voor patiënten met ernstige, complexe en/of zeldzame aandoeningen, die onvoldoende resultaat hebben van een behandeling in de specialistische (2e lijns) geestelijke gezondheidszorg. Naar schatting 5% van de patiënten in de Nederlandse ggz heeft een hoogspecialistische zorgvraag. Door het keurmerk is het voor patiënten en verwijzers zichtbaar welke afdelingen deze erkende hoogspecialistische geestelijke gezondheidszorg leveren en voor welke doelgroep.

De officiële uitreiking van het vernieuwde keurmerk zal op 24 juni 2020 plaatsvinden.