Automutilatie

10-9-2010 | 1 reactie(s)

Door Vaif

De eerste blog van Vaif ging ook over dit onderwerp, bijna een jaar geleden alweer dat Vaif de eerste blog over dit onderwerp schreef, voor wie het niet meer weet, kijk hier

Ook heeft Vaif een blog geschreven over de opening van de tentoonstelling ‘Van Taal naar Litteken’ bij Altrecht Zeist, van het project Met Mij Alles Goed. Vaif was toen ook uitgenodigd om als ervaringsdeskundige te vertellen over haar crisiskoffertje, met dit koffertje is automutilatie (AM) te voorkomen, omdat je een positief ander ding inzet om je gevoelens de baas te blijven i.p.v. naar AM grijpen, wat velen malen makkelijker is. De tentoonstelling reist langs verschillende GGZ-instellingen in het land tot en met 2011. Ook is er binnenkort een mini-symposium op 30 september 2010 zie deze link: http://www.palier.nl/89886/Zelfbeschadiging.html

Ik merk het nog steeds, als ik medewerkers van Altrecht aan de telefoon heb. Ik heb het dan moeilijk en ik bel en merk dan men niet zoveel weet over Zelfbeschadiging en ook niet weten te reageren dan:”goed dat je belt ipv AM toe te passen”. En daarna wordt het onderwerp vermeden, ook als ik bij mijn andere hulpverleners kom, komt dit onderwerp niet echt aan bod, terwijl men wel weet dat ik het moeilijk heb en daarom bel.

Als ik vraag of men weet dat er bij Altrecht Zeist een tentoonstelling is geweest met de titel ‘Van Taal naar Litteken’, krijg ik heel veel ontkennende antwoorden. Dit is jammer te noemen. Altrecht heeft een duidelijke en belangrijke bijdrage geleverd aan deze tentoonstelling, ik was daar zelf bij. Tijdens de opening heb ik welgeteld 1 medewerker van het SPB van Altrecht Zeist gezien, of er ook medewerkers waren van de polikliniek van de Griffesteynselaan, dat weet ik niet. Maar nu lijkt het wel of iedereen toen dacht dat deze tentoonstelling alleen bedoeld was voor de afdeling waar ook de kunstwerken stonden. Maar het was voor iedereen van Altrecht bedoeld, zowel medewerkers als cliënten. Maar veel medewerkers hebben niet de moeite genomen om te gaan kijken. Ook niet de medewerkers van het SPB waarvan ik van velen weet dat zij poliklinisch ook cliënten behandelen die de neiging hebben tot zelfbeschadiging of dit toepassen.

Ik dacht, nav een mail die ik zelf kreeg over het mini-symposium op 30 september a.s., .i.v.m. het project ‘Met Mij Alles Goed’, laat ik dit eens breed binnen Altrecht doormailen naar een wat grotere groep medewerkers van Altrecht Zeist. Nou deze mail werd niet door iedereen op prijs. Een reactie die ik terug kreeg via de mail vertelde mij eigenlijk dat dit niet op prijs werd gesteld als een client dit soort dingen doormailt. Je bent maar een client…. En de informatievoorziening zou perfect werken binnen Altrecht. Het werd zelfs grensoverschrijdend gedrag genoemd.

Ja, dacht ik na deze mail, dat zal wel. Ik heb deze mail niet doorgestuurd als client, maar als ervaringsdeskundige op het gebied van Zelfbeschadiging (alleen zonder papiertje van een ROC, maar de opleiding is toch niet landelijk erkend). En worden alle medewerkers nu wel zo goed ingelicht op een goede manier. Ik weet dat Altrecht, Altranet heeft voor de medewerkers, maar ik hoor ook regelmatig, dat men dit overslaat, gelijk doorgaat naar de mail en dan aan het werk.
Ik weet dat dit ook anders kan. Het systeem zo inrichten, dat je de berichten van Altranet niet kunt overslaan.
De enige afdeling die echt kan vertellen of de medewerkers goed worden ingelicht in de afdeling Communicatie.

Ik ben en schrijf daarom nog steeds blogs over dit onderwerp, want Zelfbeschadiging vind ik een onderwerp dat echt serieus genomen moet worden, en niet alleen: “ach, nee, dat is te moeilijk, dat kan ik niet aan”. Hulpverleners kunnen n.a.v. het project MMAG, een speciale training volgen en daarna nog de training ‘train de trainer’, zodat collega’s elkaar weer kunnen trainen. Als ik een blog heb geschreven gerelateerd aan AM krijg ik bijna nooit een reactie van een medewerker. Velen weten niet eens dat dit er is op de Altrechtsite, dus worden ze ook niet gelezen door de medewerkers.

Je bent en blijft client! En mag ik dan medewerkers van Altrecht niet wijzen wat er over dit onderwerp te doen is in Nederland? Blijkbaar niet! Hoe goed kijken de medewerkers van Altrecht naar zichzelf en hoe vinden ze dat zij hun werk doen? En leren ze er steeds weer wat bij?   Ik geef het antwoord liever niet!!!!!

Automutilatie

Reacties

3-10-2013 23:16

Pipa

pas nu lees ik je post.3 jaar later, en nadat mijn behandeling bij Altrecht werd gestopt.
Mijn ervaring was, dat de therapeuten bij Altrecht die ik heb meegemaakt(7 psychotherapeuten) bang zijn voor AM. Elke keer dat ik een pogingondernaam het erover te hebbn, werd mij de mond gesnoerd. Toen ik zei : er is geen verschil tussen een eetstoornis en AM,werd me duidelijk gemaakt, dat AM toch wel echt gestoort is, een een eetstoornis echt iets anders is.Het werd echt een tabu, je mocht niet eens meer litteken zeggen.
Achterlijk.

Reageer Quote
vlinder
Home > Blogs > Vaif > Automutilatie

Blogs